Україна отримає нові дрони-камікадзе від Франції: що відомо про Colibri та Larinae (ВІДЕО)

19 жовтня 2024 р. 23:22

19 жовтня 2024 р. 23:22


Україна отримає від Франції новорозроблені дрони-камікадзе протягом кількох тижнів. Це підтвердив міністр оборони Франції Себастьян Лекорню. Для французького оборонно-промислового комплексу це перші дрони-камікадзе, інформує FREEДОМ .

Франція вперше передасть Україні ударні безпілотники. Йдеться про два типи безпілотних літальних апаратів (БпЛА) ближнього і середнього радіуса дії, представлених на виставці лише 2024 року.

“У найближчі кілька тижнів має відбутися перше постачання дронів-камікадзе французького виробництва, які зокрема передаватимуть українським військовим для боїв на фронті проти російських загарбників”, — повідомив міністр оборони Франції.

Вочевидь основним дроном, поставленим Збройним силам України (ЗСУ), стане розробка компанії Delair, під назвою Colibri. Це невеликий дрон-камікадзе, створений для знищення противника на невеликих дистанціях.

З огляду на вагу вибухівки у 2,3 кілограма, якихось стратегічних завдань перед цим дроном не стоїть. Colibri замислювався як доволі простий помічник для штурмових груп, який допомагає розв’язувати нагальні проблеми безпосередньо на полі бою.

Одним із головних питань залишається: “ Як дрон покаже себе в умовах роботи російських комплексів радіоелектронної боротьби? ”. Саме на нього і належить відповісти українським військовим.

“Фактично в умовах реальних бойових дій французька сторона протестує для себе тактико-технічні характеристики своїх дронів-камікадзе”, — зазначає військовий аналітик Дмитро Снєгирьов.

Ще одним безпілотником, який ЗСУ отримають дещо пізніше, стане реактивний дрон Larinae. Представлений одночасно з Colibri, він, проте, проходить останні доопрацювання і буде готовий лише наприкінці року. Larinae має куди більш значні характеристики й летить у кілька разів далі.

Дрон може визначити транспортний засіб для ураження з відстані 15 км вдень і 3 км вночі, а система наведення вже доведе БпЛА до цілі, без шансів на промах.

Ця модель, за словами експертів, оснащена газовою турбіною, що дає їй змогу перебувати в повітрі від 5 до 8 годин, залежно від погодних умов. Для неї також розроблено боєголовку масою 3 кг, здатну знищувати навіть броньовану техніку.

Більш детальну інформацію про дрон Франція обіцяє оприлюднити вже після завершення всіх випробувань. Наразі робота триває над станцією управління, системою навігації та наведення на ціль.

“Йдеться про те, що Франція запускає експериментальне виробництво дронів-камікадзе, тобто фактично пробний крок ВПК Франції в моменті виробництва нових для них видів ураження”, — наголошує Дмитро Снєгирьов.

Що ж стосується Colibri, ймовірно, їхнє використання на фронті можна буде побачити вже наступного місяця.

Україна отримає нові дрони-камікадзе від Франції: що відомо про Colibri та Larinae (ВІДЕО)

Джерело: uatv.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua