У Молдові стартували вибори президента та референдум щодо вступу країни в ЄС

20 жовтня 2024 р. 10:09

20 жовтня 2024 р. 10:09


У неділю, 20 жовтня, у Молдові стартувало історичне голосування. Сьогодні у країні проходять вибори президента та конституційний референдум про вступ до Європейського союзу.

Про це повідомляє NewsMaker .

Виборчі дільниці розпочали свою роботу о 07:00 і будуть відкритими до 21:00. Прогнозується, що у процесі волевиявлення візьме участь понад три мільйони людей. Наразі по всій країні працює 1957 виборчих дільниць. Також свій голос за майбутнього президента можуть віддати і ті громадяни, які проживають за кордоном. Для цього у 37 країнах відкрили 234 виборчі дільниці.

За крісло президента у Молдові борються одразу 11 кандидатів. Зокрема, на другий термін балотується і чинна лідерка країни Майя Санду. Вона є найбільш популярною серед кандидатів. Згідно з останніми соціологічними опитуваннями, у першому турі виборів Санду може отримати від 24,5% до 35,5% голосів виборців. Головними суперниками Санду є Олександр Стояногло (Партія соціалістів) та Ренато Усатий (Наша партія).

Також окрім виборів президента, сьогодні громадяни Молдови голосують і на конституційному референдумі. Так, виборці мають відповісти на запитання: "Чи підтримуєте ви зміну Конституції з метою вступу Молдови до Європейського Союзу?". Варіантів відповіді два — "Так" або "Ні".

Якщо референдум пройде успішно, тоді основний закон Молдови автоматично зміниться. Зокрема, у ньому буде проголошена мета вступу країни до ЄС.

Нагадаємо, у перше в Молдові бюлетені для голосування надруковані не лише румунською та російською, а ще й чотирма іншими мовами, серед яких українська.

Підписуйтеся на нас в , щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

У Молдові стартували вибори президента та референдум щодо вступу країни в ЄС

Джерело: trueua.info (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua