Кругляківський — один із пріоритетних напрямків для армії РФ у Харківській області, — Маломуж

20 жовтня 2024 р. 11:11

20 жовтня 2024 р. 11:11


На Харківщині російські окупаційні війська перенесли основні зусилля з районів Вовчанська та Липців на Куп’янський напрямок. Пріоритет віддають населеному пункту Кругляківка, оскільки просування у цьому районі дозволить їм контролювати логістику. Про це сьогодні, 20 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДOM розповів генерал армії України, керівник Служби зовнішньої розвідки України у 2005-2010 роках Микола Маломуж.

“Ворог намагається зосередити основні зусилля на п’яти “проривних” точках, там, де можливо концентрувати основні сили та засоби: ударні безпілотники, удари КАБами, артилерією, системне просування бронетехніки та, звичайно, живу силу. Тому Кругляківський напрямок — це один із пріоритетних зараз для просування у Харківській області”, — констатував він.

Гість ефіру нагадав, що раніше ворог уже намагався активно діяти на Куп’янському напрямку. Свого часу його угруповання там сягало 110 тис. військових. Росіяни знають прилизне розміщення українських позицій, а також розраховують на те, що українське угруповання тут ослаблене перекиданням військ на інші напрямки. Задум ворога, на думку гостя ефіру: відсікти українські логістичні можливості та організувати клин для руху у напрямку Харкова.

“Ситуація контрольована, але дуже складна, тому що додаткові резерви вони [росіяни] підтягнули: ще дві бригади, полк, підкинули бронетанкову техніку, ще перекинули підрозділи дронів, які зараз дуже активно відпрацьовують по наших позиціях”, — коментує Маломуж.

Водночас, він вважає, що значно просунутися окупантам на цьому напрямку не вдасться.

“Ми бачимо, звичайно, пересування військ, створили дуже потужний укріпрайон, маневруємо там, де необхідно, і ворог не може пройти тими стратегічними точками, про які ми говоримо, тим більше — захопити логістичні центри та рубежі на річці Оскіл. Частково вони в одному місці там просунулися, але ми відбиваємо, тримаємо позиції та зайняли панівні висоти. Тож у цій ситуації ворогові просунутися найближчим часом практично неможливо. Щобільше, ми нарощуємо свої ресурси та завдаємо потужних ударів”, — зазначає гість ефіру.

Тактика у росіян на Куп’янському напрямку, за його словами, така сама, як і скрізь: спроби “просочуватися” малими та середніми групами, щоб захопити нові рубежі. Ворог зазнає великих втрат.

“Ми вже цю тактику їх освоїли і завдаємо ударів і дронами по цих групах, і артилерією, і мінометними системами… Тому я думаю, що там не буде великого просування. Деякі маневри проводимо для того, щоб зміцнити свої позиції чи завдати ударів із флангів”, — додав Микола Маломуж.

Говорячи про північ Харківщини, генерал зазначив, що там точаться бої локального характеру.

Раніше засновник благодійного фонду “Закриємо небо України”, генерал-лейтенант Ігор Романенко зазначив в ефірі телеканалу FREEДOM, що російські окупаційні війська досягли успіху в районі населеного пункту Піщане на Куп’янському напрямку в Харківській області, де вийшли в район переправ через річку Оскіл.

За даними Генерального штабу Збройних сил України, минулої доби, на Куп’янському напрямку сталося 16 ворожих атак . Сили оборони відбивали штурмові дії поблизу Кучерівки, Колесниківки, Кругляківки та Лозової.

Кругляківський — один із пріоритетних напрямків для армії РФ у Харківській області, — Маломуж

Джерело: uatv.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua