Реакцію Заходу на можливу участь солдатів КНДР у війні проти України прокоментував політолог

20 жовтня 2024 р. 16:03

20 жовтня 2024 р. 16:03


Коли факт участі солдатів КНДР у війні проти України на боці Росії буде підтверджено, для Вашингтона це повинно стати своєрідною “червоною лінією” — сигналом про те, що конфлікт уже набуває глобального характеру. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ сьогодні, 20 жовтня, висловив політолог Ігор Рейтерович.

Наразі, за словами політолога, реакція Заходу зумовлена тим, що вони хочуть отримати незаперечні факти, які підтверджують безпосередню участь північнокорейських військових у війні проти України.

“Сам факт видачі форми або навіть присутності цих військових на якомусь далекосхідному полігоні поки що не є, скажімо так, ознакою залучення КНДР безпосередньо у війну проти України”, — зазначив Рейтерович.

Він нагадав, що Російська Федерація досить регулярно влаштовує спільні навчання з різними країнами, які, наприклад, входять до Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ).

“Нещодавно у них спільні навчання були, наприклад, з китайськими військовими. Тому це все Росія зможе подати, як елемент спільних якихось навчань, підготовки. А те, що вони форму видають, скажуть, мовляв, вони ж до нас у гості приїхали, ми, відповідно, їх екіпірували, намагалися налагодити взаємодію військ”, — сказав політолог.

Тож у цьому контексті, вважає він, західні країни поки що з формального погляду не мають дійсного підтвердження безпосередньої участі північнокорейських військових у війні проти України.

“Наприклад, факти використання північнокорейських балістичних ракет є. Уже неодноразово це питання порушувалося. Україна надавала, зокрема, залишки збитих ракет, деякі з них просто самі вибухали в повітрі й падали, тому що вони не дуже якісні. Тому ці факти сумнівів не викликають”, — наголосив гість ефіру.

Союзники України хочуть підтвердити факти конкретними діями й потім, відповідно, ухвалювати рішення, виходячи з тієї ситуації, яка складеться, вважає Рейтерович.

“Зрозуміло, що Україні хотілося б превентивних дій, оскільки вони могли б утримати, наприклад, того самого Путіна або Кім Чен Ина, власне кажучи, від використання північнокорейських військових. Але думаю, якщо вони вже таке рішення ухвалили, то рано чи пізно солдати КНДР з’являться [на фронті]. Питання тільки, де. Десь у тилу російської армії, тому що такі варіанти вже обговорюють, або їх безпосередньо намагатимуться кинути на фронт на території в Україні”, — сказав спікер.

Коли факти участі північнокорейських солдатів у війні проти України підтвердяться, тоді Заходу доведеться реагувати по-іншому, упевнений політолог.

“Тоді їм необхідно буде йти не шляхом звичайного свого вираження тривожності, а якимись конкретними діями, оскільки йтиметься про те, що це вже не російсько-українська війна навіть. Це конфлікт, який набуває ознак глобального, водночас включає вже представників інших країн не на рівні якихось найманців, а на рівні кадрових військових”, — наголосив Рейтерович.

Це чудово розуміють у Сполучених Штатах, доповнив він.

“Уже є відповідні листи, наприклад, сенаторів, конгресменів, які говорять: якщо ці факти будуть підтверджені, щонайменше для Вашингтона це повинно стати дуже серйозною “червоною лінією”, за якою мають відбутися зовсім інші дії, а не ті, що робляться на сьогодні”, — резюмував гість ефіру.

Як повідомлялося раніше , кілька тисяч солдатів з Північної Кореї проходять підготовку в Росії. Ще до кінця року їх можуть перекинути на фронт в Україні. Головне управління розвідки українського Міноборони підтвердило , що близько 11 тисяч північнокорейських солдатів до 1 листопада будуть готові воювати проти України.

Реакцію Заходу на можливу участь солдатів КНДР у війні проти України прокоментував політолог

Джерело: uatv.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua