Три головні завдання продовжує виконувати Курська операція ЗСУ, — Попович

21 жовтня 2024 р. 00:00

21 жовтня 2024 р. 00:00


Курська операція ЗСУ продовжує виконувати свої три головні завдання. Про це сьогодні, 20 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів військовий оглядач Денис Попович.

“По-перше, фокусує на собі частину російських резервів, які у зв’язку з цим не потрапляють на фронт в Україні. По-друге, поповнює обмінний фонд російськими військовополоненими. По-третє, Курська область важлива в майбутньому як можливий обмінний фонд територіями. Тобто, коли справа дійде до переговорів, то нам краще займати якусь площу російської території, щоб мати козирі”, — перерахував Попович.

Останніми тижнями надходила інформація, що росармія вкотре намагалася контратакувати на Курському напрямку. Але ці спроби не увінчалися успіхом.

“Противник там дуже широко використовує авіацію, керовані авіабомби. Він зносить уже власну територію, власні населені пункти. У мережі вже з’являлися фотографії російських населених пунктів, які були знищені цими бомбами. Плюс погодний фактор дуже сильно впливає. Там погода зіпсувалася, а в умовах маневреної війни, це відіграє роль”, — зазначив експерт.

Попович уточнив, що це вже був другий марний контрнаступ Росії на Курському напрямку, першу спробу вони робили у вересні.

“Зараз ми мали справу з другим. Їхні цілі полягали в тому, щоб розрізати наше угруповання, створити ділянки, де наші війська були б оточені, створити передумови для того, щоб вичавити нас із Курської області”, — повідомив він.

Продовження Курської операції стимулює Росію до обміну полоненими, тому що на цьому напрямі здаються в полон строковики — а це тригер для російського суспільства, бо Путін особисто заявляв, що солдати строкової служби не братимуть участі в бойових діях.

18 жовтня відбувся 58-й обмін полоненими, в рамках якого вдалося визволити ще 95 українських захисників. А з росіян були обміняні, зокрема строковики, захоплені в Курській області.

“Щодо солдатів строкової служби російське військове командування йде на всілякі хитрощі, щоб змусити підписати контракт із Міноборони РФ, а це гарантовано — відправка на фронт в Україну. Відомо, що на строковиків тиснуть, щоб вони підписували контракти. Але не всі погоджуються. Але вже непоодинокі випадки, коли такому солдату, який відмовився, на телефон приходить повідомлення про надходження досить великої суми — близько 180 тис. рублів (майже 1 900 доларів, — ред.), яка, як з’ясовується пізніше, була підйомними для укладення контракту. А строковик контракт підписувати не хотів і не збирався це робити”, — розповів військовий оглядач.

“Чому вони змінюють строковиків? Тому що вони не хотіли б, щоб серед російського суспільства поширювалася інформація про те, що солдатів строкової служби активно використовують для ведення бойових дій. Це перша категорія військовослужбовців, яку вони намагаються обміняти”, — додав він.

Нагадаємо , 18 жовтня в рамках обміну полонених Україні вдалося визволити 95 захисників. Особливість цього обміну полягає в поверненні додому українців, які отримали в РФ так звані “вироки”: 28 були засуджені до тривалих термінів, а 20 — до довічного ув’язнення за захист власної землі від агресора. Серед звільнених — 69 солдатів і сержантів, і 26 офіцерів. Це нацгвардійці, військові моряки, воїни ЗСУ, прикордонники та представники інших підрозділів Сил безпеки та оборони.

Три головні завдання продовжує виконувати Курська операція ЗСУ, — Попович

Джерело: uatv.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua