Молдова відповіла на одне з головних питань про майбутнє країни — включення з Кишинева (ВІДЕО)

21 жовтня 2024 р. 11:03

21 жовтня 2024 р. 11:03


Центральна виборча комісія Молдови продовжує підрахунок голосів на президентських виборах та референдумі, що відбулися напередодні. За попередніми даними, лідирують чинна глава держави Майя Санду — на президентських виборах і прихильники євроінтеграції — на референдумі. Про це сьогодні, 21 жовтня, у прямому включенні з Кишинева повідомила кореспондентка FREEДОМ Лариса Петрук.

“Вчора країна відповідала на, мабуть, одне з головних питань у новітній історії Молдови: чи продовжить Кишинів курс на Брюссель, чи розгорнеться у бік Москви. Ці цифри постійно змінюються. Спочатку було більше “ні”, потім — більше “так”, — розповіла журналістка.

На 9:00 за європейський курс Молдови висловилися 50,07% виборців, проти — 49,84% за результатами підрахунку 98,56% голосів.

“Як ми бачимо, перевага невелика, постійно змінюються ці цифри, проте, судячи з попередніх даних — Центральна виборча комісія більш точні дані оголосить нам о 10 ранку — таки лідирує в суспільстві Молдови проєвропейська думка”, — зазначила Лариса Петрук.

Молдова відповіла на одне з головних питань про майбутнє країни — включення з Кишинева (ВІДЕО)

“Референдум із технічного конституційного перетворився на плебісцит за майбутнє країни. Люди не так цікавляться, що ми там впишемо до Конституції за результатами референдуму, скільки яким шляхом далі піде Молдова. Відповідаючи на запитання у бюлетені з референдуму, люди відповідатимуть “так” європейській інтеграції чи іншому шляху розвитку, “так” благополуччю чи злидням, війні чи безпеці”, — прокоментував політичний аналітик, колишній представник Молдови в Раді Європи та ООН Олексій Тулбуре.

Говорячи про президентські вибори, він зазначив, що чинна президентка Майя Санду була безумовним лідером, головною інтригою залишалося, чи вдасться їй перемогти в один тур.

Відповідно до законодавства Молдови, для того, щоб перемогти у першому турі, кандидат має набрати 50% плюс один голос. Майя Санду поки що набрала 42,7% голосів. А її головний суперник Олександр Стояногло, лідер партії соціалістів Республіки Молдова, — трохи більше ніж 26%.

Молдова відповіла на одне з головних питань про майбутнє країни — включення з Кишинева (ВІДЕО)

Вибори президента Молдови та референдум про вступ країни до Євросоюзу відбувалися на тлі колосальних за масштабом втручань у внутрішню політику країни з боку Кремля. Раніше правоохоронці заявляли, що за допомогою проросійського олігарха Ілона Шора була створена мережа агентів, яка налічувала понад 130 тис. громадян Молдови. Вони мали організовувати мітинги, роздавати листівки на користь проросійських кандидатів та саботажу референдуму. Для таких агентів спеціально відкривалися картки в одному з російських банків, так звану зарплату агенти могли зняти тільки на території невизнаного Придністров’я.

Одна з журналісток молдавського видання Меріуца Ністор провела власне розслідування, проникнувши у мережу агентів, і розповіла про російське втручання, а також про корупційну складову цієї російської схеми.

“Мені дуже часто дзвонили з Москви, і, наприклад, казали: ти у нас активіст, треба збирати симпатиків. Їм треба було, щоб ця мережа була великою. Активісти одержують 3 000 лей (близько 170 доларів). Але мені виплатили лише 1 300 лей. Тому що у цій схемі є корупція. Усі люди, які передають гроші нижче за ієрархію, беруть собі “відсоток”, — розповіла Меріуца Ністор.

Нагадаємо , на президентських виборах у Молдові було зареєстровано рекордну для країни кількість кандидатів — 11. Згідно з соцопитуваннями, серед лідерів:

  • чинна президентка Мая Санду, яка підтримує євроінтеграцію Молдови;
  • голова Партії соціалістів Республіки Молдова Олександр Стояногло, який виступає, як він заявив, за “збалансований зовнішньополітичний курс країни” і відновлення відносин із Росією;
  • глава політсили “Наша партія” Ренато Усатий, який менш радикальний у своїх виступах.

Молдова відповіла на одне з головних питань про майбутнє країни — включення з Кишинева (ВІДЕО)

Джерело: uatv.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua