Україна виводить на фронт нові технології, — Яковенко

21 жовтня 2024 р. 11:29

21 жовтня 2024 р. 11:29


Україна виводить на фронт нові технології, реалізуючи свої можливості. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів керівник групи компаній DroneUA, експерт у сфері безпілотних технологій і робототехніки Валерій Яковенко.

“Наш президент озвучував, як розвиваються ці технології, і що є ефективні моменти випробування різних дронів, зокрема того ж самого дрона “Паляниця”, який використовується досить часто й активно обговорюється в новинах. Йдеться про те, що Україна дійсно постійно вдосконалюється та виводить на фронт нові й нові технології, і це просто еволюція власного зброярства, це просто ті можливості, які реалізує Україна”, — сказав він.

Яковенко зазначив, що на тлі прохань до союзників дозволити бити західною зброєю вглиб території країни-агресора Україна розробляє власне обладнання.

“Навіть воєнкори країни-терориста скаржаться на те, що деякі удари дронів, які використовує Україна, дуже схожі на роботу ракет ATACMS. Водночас ми бачимо, що економічна ефективність відрізняється в рази. Якщо певний тип ракет, який здатен знищувати ті чи інші об’єкти на дистанціях 300-400 кілометрів, коштує від 800 тисяч доларів і вище, то вартість аналогічного дрона становить приблизно 100-120 тисяч доларів. Коли ми говоримо про порівняння в економічних форматах, то, природно, дрони тут переважають. Їх легше збити, але водночас, їх противник збиває тими ж самими ресурсами, виснажуючи свою систему протиповітряної оборони, і не має потім можливості збивати вже ракетне обладнання, яке виробляє Україна”, — підкреслив експерт.

Нагадаємо , Україна збільшила виробництво дронів у 10+ разів у порівнянні з минулим роком. Про це повідомило Міністерство цифрової трансформації, посилаючись на перше дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1. У 2024 році обсяг інвестицій у виробництво дронів досяг 50 млн дол., тоді як у 2023 році він становив близько 5 млн дол. Виріс також середній розмір інвестицій: з 500 тис. до 3 млн дол. Виробничі потужності зросли з 300 тис. дронів у 2023 році до 4 млн у цьому.

Україна виводить на фронт нові технології, — Яковенко

Джерело: uatv.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua