Молдову чекає другий тур: підрахунок голосів на виборах та референдумі прокоментував заступник голови ЦВК

21 жовтня 2024 р. 12:49

21 жовтня 2024 р. 12:49


Центральна виборча комісія Молдови продовжує підрахунок голосів на президентських виборах та референдумі, що відбулися напередодні. На країну чекає другий тур виборів, який буде організований протягом двох тижнів. Про це сьогодні, 21 жовтня, у коментарі FREEДОМ сказав заступник голови ЦВК Молдови Павло Постіка.

“У нас виходить, що після оголошення попередніх результатів жоден із кандидатів не набрав більшості голосів у першому турі. Тому, згідно із законодавством, буде протягом двох тижнів організовано другий тур виборів, у якому беруть участь перші два кандидати, які набрали найбільшу кількість голосів”, — повідомив він.

Стосовно референдуму щодо ставлення громадян до євроінтеграції Молдови, то, за словами заступника голови ЦВК, ще немає навіть попередніх остаточних підсумків.

“Бо ще близько 30 протоколів не опрацьовано та не введено до бази даних. Можна говорити, що це протоколи з [дільниць] Сполучених Штатів, Канади, які нещодавно закрилися. Є деякі протоколи з країн Європи, у яких участь була трохи більшою”, — розповів Постіка.

Він зазначив, що після обробки всієї інформації ЦВК складе протокол про результати референдуму для подання до Конституційного суду, який має визнати чи не визнати легітимність референдуму. Якщо референдум буде визнано легітимним, то навіть невелика перевага голосів за євроінтеграцію відкриє можливість для внесення відповідних змін до Конституції Молдови.

“Згідно із законодавством, протягом 18 годин після закриття дільниць колеги з дільничних виборчих бюро мають направити протокол до Окружної виборчої ради. Окружна виборча рада має свої 48 годин на обробку всіх даних. Після цього Центральна виборча комісія має п’ять днів. Тобто ще чекає процес обробки, бо те, що ми зараз говоримо, це лише неофіційні дані, попередні, тому що офіційні дані будуть озвучені лише тоді, коли ми отримаємо та звіримо усі паперові протоколи підрахунку голосів”, — прокоментував Павло Постіка.

Нагадаємо, у неділю, 20 жовтня, в Республіці Молдова відбулося голосування на виборах президента, а також референдум із запитанням: “Чи підтримуєте ви внесення поправок до Конституції з метою приєднання Республіки Молдова до Європейського Союзу?” За попередніми даними, на виборах лідирує президентка Молдови Мая Санду. Голоси на референдумі після підрахунку приблизно 98% поділяються приблизно навпіл. Явка становила близько 51%.

Молдову чекає другий тур: підрахунок голосів на виборах та референдумі прокоментував заступник голови ЦВК

Джерело: uatv.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua