Експрезидента Албанії заарештовано за підозрою у відмиванні коштів

21 жовтня 2024 р. 22:06

21 жовтня 2024 р. 22:06


Колишнього президента Албанії Іліра Мету заарештовано за звинуваченнями у відмиванні грошей, повідомляє Politico із посиланням на речника Мети Теді Блуші.

Політик, який очолює ліву опозиційну Партію свободи, був заарештований у столиці країни – Тірані, коли він повертався з Косово. Місцеві ЗМІ опублікували кадри, на яких поліцейські в масках зупиняють автомобіль, забирають Мету, який, схоже, чинив опір, і супроводжують його до фургона поліцейського спецназу.

На пресконференції Теді Блуші заявив, що арешт є «неприйнятним» і «буде засуджений усіма патріотично налаштованими та чесними албанцями».

За даними місцевих ЗМІ, Мету звинувачують у корупції, відмиванні грошей і приховуванні статків. Арешт відбувся за розпорядженням Спеціальної антикорупційної прокуратури (SPAK).

55-річний Мета обіймав посаду президента з 2017 по 2022 рік, а раніше був прем’єр-міністром і спікером парламенту. Він став президентом за підтримки правлячої Соціалістичної партії прем'єр-міністра Еді Рами.

Однак згодом стосунки між політиками погіршилися. Соціалісти  двічі намагалися усунути президента — один раз у 2019 році за відмову призначити місцеві вибори після бойкоту опозиції, а також у 2021 році через втручання у загальні вибори.

Мета — не єдиний опозиційний політик, проти якого відкрито кримінальну справу.

Минулого місяця лідера Демократичної партії Салі Берішу звинуватили в корупції за дії, які той вчинив на посаді прем’єр-міністра. Беріша також заперечує правопорушення.

Демократична партія, найбільша опозиційна сила, звинуватила Раму в організації судового переслідування своїх членів. 30 вересня прихильники Беріші підпалили стільці біля парламенту на знак протесту проти засудження іншого колеги по партії, Ервіна Саліанджі , до року в'язниці за неправдиве повідомлення.

Експрезидента Албанії заарештовано за підозрою у відмиванні коштів

Джерело: zn.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua