У Росії розпочався саміт БРІКС

22 жовтня 2024 р. 09:14

22 жовтня 2024 р. 09:14


У Казані стартував 16-й саміт БРІКС, десяти країн із економіками, що розвиваються та демонструють зростаючий вплив незахідного світу.

Як передає Укрінформ, про це пише Reuters.

Російська сторона, як організатор заходу, очікує, що в триденному саміті візьмуть участь представники 36 країн та 6 міжнародних організацій, а також генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш.

Зараз на групу БРІКС припадає 45% населення світу та 35% світової економіки, хоча більше половини економічної потужності групи становить Китай .

Путін, якого Захід вважає військовим злочинцем, напередодні саміту сказав журналістам із країн БРІКС, що це об’єднання не має наміру нікому протистояти, а лише "відображає зміни рушійних сил глобального зростання".

За словами російського диктатора, БРІКС є об’єднанням країн, які працюють разом на основі спільних цінностей, спільного бачення розвитку і, головне, принципу врахування інтересів один одного.

Саміт БРІКС у Казані проходить паралельно зі зібранням у Вашингтоні керівників світових фінансових інституцій, Світового банку та Міжнародного валютного фонду, які планують обговорити перспективи світової економіки на тлі посилення викликів через війну в Україні та ескалацію конфлікту на Близькому Сході, проблеми з пожвавленням економіки Китаю, другої за величиною у світі, а також занепокоєння, що результати президентських виборів у США можуть призвести до нових торгових баталій.

Путіна, який наказав ввести війська в Україну у лютому 2022-го після восьми років боїв на сході України, журналісти БРІКС засипали питаннями про перспективи припинення війни в Україні, на що господар Кремля відповів, що Москва "не продаватиме чотири регіони східної України", які, за його словами, "уже входять в РФ", навіть якщо їх частини залишаться поза контролем російської армії.

Лідер Кремля також повторив відомий пропагандистський наратив про якісь «довгострокові інтереси безпеки Росії», які він хоче, щоб були враховані Європою в якості передумови для припинення вторгнення РФ в Україну.

Reuters нагадує, що Росія, яка продовжує повзучий наступ в Україні, контролює приблизно одну п’яту української території, включаючи Крим, який вона захопила у 2014 році, близько 80% Донеччини та Луганщини і понад 70% Запорізької та Херсонської областей.

За словами Путіна, Захід "тепер усвідомив, що Росія переможе", але він "відкритий до переговорів на основі проєктів угод про припинення вогню", нібито узгоджених у Стамбулі в квітні 2022 року, що українська сторона неодноразово спростовувала.

У саміті в Казані візьмуть участь лідер Китаю Сі Цзіньпін та прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді, тоді як президент Бразилії Луїс Інасіу Лула да Сілва скасував свою поїздку через травму голови, отриману незадовго до початку саміту.

БРІКС утворено в 2006 році Бразилією, Росією, Індією та Китаєм, у 2011 році до нього приєдналася Південна Африка і ця група країн отримала назву за абревіатурою їх англійських назв BRICS.

1 січня до групи доєдналися ще п’ять країн – Єгипет, Іран, ОАЕ, Саудівська Аравія та Ефіопія. Водночас також запрошені Аргентина, після перемоги на президентських виборах Хав’єра Мілея, відмовилася від вступу, а Індонезія заявила, що вивчає доцільність своєї участі в групі.

За прогнозами МВФ, до кінця нинішнього десятиліття частка БРІКС у світовому ВВП зросте до 37%, а частка найбільших західних економік країн «Великої сімки» (G7) знизиться до приблизно 28% із 30% вже цього року.

Росія, проти якої західні країни запровадили масштабні санкції через її вторгнення в Україну, прагне, поки що безуспішно, переконати країни БРІКС побудувати альтернативну платформу для міжнародних платежів, яка була б несприйнятливою до обмежень Заходу.

Проте домовленості у БРІКС досягаються досить складно через розбіжності всередині групи між країнами, що мають неврегульовані територіальні суперечки, як у Китаю та Індії, найбільших покупців російської нафти, чи історично складні відносини, як між арабськими країнами та Іраном.

Як повідомляв Укрінформ, Вірменія візьме участь у саміті БРІКС у Казані , проте не обговорює питання членства в цій організації в найближчому майбутньому.

У Росії розпочався саміт БРІКС

Джерело: ukrinform.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua