Саміт БРІКС у Казані: чого домагається Путін

22 жовтня 2024 р. 10:08

22 жовтня 2024 р. 10:08


16-й саміт БРІКС стартує 22 жовтня в Казані. Це перший саміт після масштабного розширення блоку, коли 1 січня 2024 року в об’єднання вступили Єгипет, Саудівська Аравія, ОАЕ, Ефіопія та Іран, повідомляє FREEДОМ .

Крім інтеграції нових учасників, однією з тем саміту стане обговорення створення альтернативи долару. Раніше Росія вже пропонувала ввести спільну валюту для блоку, але цю ініціативу не підтримали інші країни. Натомість активно обговорюється проєкт альтернативної фінансово-розрахункової системи. Таким чином російський диктатор Володимир Путін хоче створити майданчик для обходу західних санкцій.

“На саміті БРІКС Путін сподівається скористатися невдоволенням доларом. Для нього створення нової схеми є як невідкладним практичним пріоритетом, так і геополітичною стратегією… Найсерйознішою ініціативою є план використання цифрових грошей, забезпечених фіатними валютами… Децентралізація фінансової системи означає, що жодна країна не зможе відключити іншу”, — пише видання Politico.

Однак, як зазначають у Politico, така масштабна ініціатива може зіткнутися з недостатньою згуртованістю країн БРІКС. По-перше, залишається досить відчутним протистояння Індії та Китаю. По-друге, є ризик, що країнам блоку буде складно зберігати стабільний торговельний баланс. Експерти вважають, що члени БРІКС не готові підтримувати по суті антизахідну фінансову систему, побоюючись “випасти” зі світової торгівлі.

“Доти, доки Росія залишається під санкціями, ні Китаю, ні Бразилії, ні Саудівській Аравії, ні будь-кому ще, окрім Сирії, нецікаве створення якоїсь паралельної системи, бо поява такої системи означатиме появу санкцій для тих компаній, банків, корпорацій, які використовуватимуть цю систему, бо ця система однозначно буде кваліфікована як інструмент обходу санкцій”, — сказав політолог-міжнародник Володимир Воля.

БРІКС давно перестав бути тільки економічною платформою, стверджують експерти. Після того як Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт Путіна в лютому 2023-го, російський диктатор побоюється їхати навіть до дружніх країн. Через це він не зміг приїхати на попередній саміт БРІКС у ПАР. Аналітики кажуть, що майбутнім заходом Путін хоче створити видимість, що Росія нібито не перебуває в міжнародній ізоляції, а навпаки — у клубі держав, які набирають впливовості.

“Путін буде використовувати для того, щоб ось намагатися підкреслити, що, ось дивіться, ось Захід, а ось, на відміну від Заходу, “конструктивні”, як це, “справді суверенні держави”… Крім риторики, націленої на показ відсутності ізоляції Росії і те, що формується інший полюс, колективний, глобальний Південь проти Заходу, тобто продовження лінії попереднього саміту БРІКС”, — вважає Воля.

У 2024-му заявки на вступ до БРІКС подали ще 4 країни: Туреччина, Азербайджан, Малайзія та Сирія. Неясним залишається статус Саудівської Аравії в організації. Заявку королівства схвалили ще 1 січня 2024-го, але пізніше в Ер-Ріяді заявили, що поки що не вступили в організацію. Приїзд наслідного принца Саудівської Аравії на саміт у Казані в Кремлі називали найзначнішою зовнішньополітичною подією в російській історії. Але він заявив, що не приїде, а замість себе відправить міністра закордонних справ.

Саміт БРІКС у Казані: чого домагається Путін

Джерело: uatv.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua