Письменниця Енн Епплбаум назвала потуранням пацифізм у світлі вторгнення РФ в Україну

22 жовтня 2024 р. 10:17

22 жовтня 2024 р. 10:17


Відома американська журналістка та історик Енн Епплбаум, приймаючи в неділю престижну німецьку премію, закликала й надалі підтримувати Україну, стверджуючи, що пацифізм перед обличчям агресії часто є потуранням, пише AP News .

Епплбаум звернулася із закликом до аудиторії у Франкфурті, де їй було вручено Премію миру німецької книжкової торгівлі. До неї приєднався її чоловік, міністр закордонних справ Польщі Радек Сікорський, який, як і його дружина, активно виступає на міжнародній арені за підтримку України, що захищається від вторгнення РФ.

«Якщо є хоча б невеликий шанс, що військова поразка допоможе покласти край цьому жахливому культу насильства в Росії, як колись військова поразка поклала кінець культу насильства в Німеччині, ми повинні ним скористатися», — сказала Епплбаум.

Багато німців прийняли етику пацифізму внаслідок агресії їхньої країни під керівництвом Адольфа Гітлера під час Другої світової війни. І зараз багато хто з них із сумнівом ставиться до постачання зброї Києву, побоюючись, що це може призвести до поширення війни за межі України на решту Європи.

«Деякі навіть закликають до миру, урочисто посилаючись на "уроки німецької історії"», — зазначила Епплбаум, згідно зі стенограмою її виступу, опублікованою організацією, що присуджує премію.

«Оскільки я сьогодні тут, приймаю премію миру, мені здається, це слушний момент, щоб вказати на те, що "я хочу миру" не завжди є моральним аргументом», — сказала Епплбаум. «Це також слушна нагода, щоб сказати, що урок німецької історії полягає не в тому, що німці мають бути пацифістами».

«Навпаки, ми вже майже століття знаємо, що вимога пацифізму перед обличчям агресивної диктатури, що наступає, може означати просто потурання і згоду з нею».

Вона заявила, що «справжній урок» німецької історії має полягати в тому, що німці «несуть особливу відповідальність за відстоювання свободи і ризикують при цьому».

Премію, на яку виділяється 25 000 євро (27 185 доларів), було вручено в церкві Святого Павла після закінчення книжкового ярмарку у Франкфурті, який вважається місцем зародження німецької парламентської демократії.

Премія вручається з 1950 року. Нею нагороджуються люди, які зробили внесок у втілення ідеї миру в життя за допомогою літератури, науки або мистецтва. Минулого року премію було присуджено британсько-індійському письменникові Салману Рушді за його стійкість, незважаючи на десятиліття погроз і насильства.

Німецьке інформаційне агентство dpa повідомило, що рішуча підтримка Епплбаум продовження озброєння України викликала критику, посилаючись на Карін Шмідт-Фрідеріхс, голову Асоціації німецьких видавців і книготорговців, яка присуджує премію.

Проте її промова викликала бурхливі оплески, повідомляє агентство dpa з Франкфурта.

За словами Епплбаум, якщо довести пацифізм до логічного кінця, то «це означатиме, що ми повинні потурати військовому завоюванню України, культурному знищенню України, будівництву концентраційних таборів в Україні, викраденню дітей в Україні».

Епплбаум пише для журналу The Atlantic. Вона написала книги про тоталітаризм у Східній Європі, зокрема «ГУЛАГ», «Залізна завіса» і «Червоний голод» про дії диктатора Йосипа Сталіна проти українців. У 2004 році Епплбаум була удостоєна престижної Пулітцерівської премії.

Журі премії зазначило, що аналіз Епплбаум комуністичних і посткомуністичних систем у Радянському Союзі та Росії розкриває «механізми, за допомогою яких авторитаристи захоплюють владу і зберігають свій контроль».

З похвалою на адресу Епплбаум виступила російський історик Ірина Щербакова, один із засновників забороненої в Росії правозахисної організації «Меморіал», удостоєної Нобелівської премії миру 2022 року.

Письменниця Енн Епплбаум назвала потуранням пацифізм у світлі вторгнення РФ в Україну

Джерело: www.epochtimes.com.ua (Світ)