Співпраця Північної Кореї та Росії — як реагує Китай

22 жовтня 2024 р. 11:27

22 жовтня 2024 р. 11:27


Тисячі військовослужбовців із Північної Кореї перекинули на територію Росії. У Центрі протидії дезінформації при РНБО України повідомили, що пересування до 12 тисяч військових із КНДР до Владивостока зафіксував супутник, інформує FREEДОМ .

Крім того, Пхеньян передав Росії загін Сил спецоперацій. Зазвичай бійці таких підрозділів займаються розвідкою і перевіркою оборонних можливостей Південної Кореї. Північнокорейським солдатам видають військову форму збройних сил Росії та зброю російського виробництва, а також підроблені посвідчення мешканців Якутії та Бурятії, щоб приховати їхнє походження.

“На жаль, нестабільності та загроз може стати значно більше після того, як Північна Корея вчитиметься сучасної війни. Зараз у нас є чіткі дані про те, що в Росію постачають і людей з Північної Кореї, і це вже не просто робітники для підприємств, а й військові. І ми чекаємо нормальної, чесної, сильної реакції партнерів на це. Фактично це вступ ще однієї держави у війну проти України”, — сказав президент України Володимир Зеленський.

На початку жовтня про готовність зміцнити партнерство з Пхеньяном заявив Пекін. Пізніше лідер КНР Сі Цзіньпін повідомив, що бажає спільно з КНДР “робити внесок у захист миру в регіоні та світі”.

“Разом із вами, товаришу генеральний секретар, я готовий зробити більший внесок у розвиток традиційних відносин дружби й співробітництва між Китаєм і КНДР, а також захист регіонального і глобального миру і стабільності”, — заявив Сі Цзіньпін.

Китаю вигідно мати таку буферну державу, як КНДР, між своєю територією та Південною Кореєю — країною, яка активно співпрацює зі США. Північна Корея, своєю чергою, отримує з КНР більшу частину імпортованих товарів. Пхеньян залежний від Пекіна у своїй зовнішній політиці, стверджують політологи.

“Є такі країни, які можуть скільки завгодно бажати вести самостійну політику, але коли географія проти них, це досить складно робити. Північна Корея — одна з таких країн. І хто б мені що б не говорив, я ніколи не повірю, що Пхеньян не звіряє свій годинник із Пекіном — у певних досить серйозних обставинах. У питаннях внутрішньої політики — ні, щодо збройових програм — ні, але, коли йдеться про те, відправити війська і брати участь у бойових діях разом із Росією”, — сказав керівник Центру військових досліджень Олександр Мусієнко.

Наскільки співпраця Москви та Пхеньяна влаштовує Китай — залишається під питанням. З одного боку, Пекін може бути зацікавлений у зближенні країн-ізгоїв, оскільки вони входять в антиамериканський блок. Але, з іншого, Китай може бути стурбований тим, що Північна Корея отримає проривні технології, які поліпшать характеристики її ракетоносіїв.

Політологи припускають, що КНР поки що не стане виступати з різкими заявами, щоб зруйнувати союз Росії та Північної Кореї, що міцнішає, але інструменти тиску на обидві країни у Пекіна є.

“Якби навіть Китай не давав прямих директив Північній Кореї про те, що необхідно тісніше співпрацювати та взаємодіяти з Росією, відправляти війська тощо, то Китай, щонайменше, міг би висловити свою думку, якби він був категорично проти. Якби Північна Корея відмовилася прислухатися до такої думки, то у Китаю є досить багато важелів, щоб, скажімо так, змусити Північну Корею переглянути свою позицію”, — сказав Мусієнко.

У відповідь на відправку Північною Кореєю військ і зброї Росії західні країни мають посилити санкційний тиск. Крім того, для впливу на КНДР Україна могла б звернутися до Китаю, оскільки Північна Корея значною мірою залежить від Китаю та водночас має там значний вплив, заявив голова комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики Олександр Мережко.

Як повідомлялося раніше , кілька тисяч солдатів з Північної Кореї проходять підготовку в Росії. Ще до кінця року їх можуть перекинути на фронт в Україні. Також у липні Пхеньян направив інженерні війська, які перебувають на окупованій території України, де здійснюють нагляд за використанням північнокорейської зброї російською армією.

За даними розвідки Південної Кореї, КНДР уже відправила 1,5 тис. спецпризначенців на допомогу Росії у війні проти України. Солдатів перевезли військовими кораблями РФ до Владивостока. Загалом Північна Корея відправить близько 12 тис. військовослужбовців, включно з чотирма бригадами своїх елітних Сил спеціальних операцій.

Співпраця Північної Кореї та Росії — як реагує Китай

Джерело: uatv.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua