Китай проводить навчання з бойовою стрільбою поблизу Тайваню — через тиждень після масштабних військових маневрів

22 жовтня 2024 р. 12:16

22 жовтня 2024 р. 12:16


Китай проводить навчання з бойовою стрільбою біля узбережжя своєї південної провінції Фуцзянь, яка межує з Тайванем, — усього через тиждень після масштабних військових навчань , які Пекін назвав попередженням “сепаратистським діям”, повідомляє AP .

Міністерство оборони Тайваню заявило, що чергові китайські маневри є частиною щорічних навчань, і Тайбей відстежує їх.

Минулого тижня Китай провів масштабні військові навчання, спрямовані на відпрацювання “блокування ключових портів і районів”. Тайвань повідомляв, що в маневрах взяла участь рекордна кількість літаків — 153, а 25 катерів китайського флоту й берегової охорони наблизилися до прилеглої до острова зони.

У відповідь на дії Китаю США здійснили прохід через Тайванську протоку — Штати час від часу проводять такий “транзит”, заявляючи про дії на захист “свободи судноплавства”. У неділю, 20 жовтня, есмінець USS Higgins і канадський фрегат HMCS Vancouver перетнули вузьку смугу океану, що розділяє Китай і Тайвань.

Китай вважає Тайвань своєю територією та ніколи не відмовлявся від можливості застосування сили для отримання контролю над островом. Напруженість особливо загострилася останніми роками: Пекін збільшив присутність у водах і небі навколо Тайваню — дедалі частіше відправляє велику кількість військових літаків і кораблів на навчання поблизу острова. Крім того, Китай чинить і дипломатичний тиск на Тайвань, переманюючи союзників острова на свій бік.

Китай проводить навчання з бойовою стрільбою поблизу Тайваню — через тиждень після масштабних військових маневрів

Джерело: zn.ua (Світ)