Намагається всидіти на всіх стільцях: суперечливу політику Віктора Орбана проаналізували експерти

22 жовтня 2024 р. 12:21

22 жовтня 2024 р. 12:21


Протистояння Будапешта і Брюсселя загострюється. Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан погрожує привезти нелегальних мігрантів на головну площу бельгійської столиці, про це пише видання Politico. Крім того, Угорщина намагається домовитися з Росією про збільшення постачання газу у 2025 році, а Віктор Орбан не вважає пріоритетним для Євросоюзу вступ туди України.

Віктор Орбан знову шантажує ЄС

Привезти нелегальних мігрантів на головну площу Брюсселя Віктор Орбан погрожує, якщо ЄС не припинить карати Будапешт за невиконання загальних для всіх країн Євросоюзу правил щодо надання притулку іноземцям.

“Бюрократи в Брюсселі, здається, не розуміють повідомлення. Якщо вони продовжуватимуть нас переслідувати, використовуючи закон про нелегальних мігрантів, ми перевеземо мігрантів від угорського кордону до головної площі Брюсселя (відповідно до правил, викладених у їхньому невдалому міграційному пакті)”, — написав Орбан у соцмережі Х.

Міграційна суперечка між Угорщиною та Євросоюзом триває не перший рік. Ще в грудні 2020-го Європейський суд уперше постановив, що Будапешт зробив подання заяв про надання притулку практично неможливим для більшості мігрантів. Угорщину засудили та за незаконне утримання прохачів притулку в “транзитних зонах”, а також за те, що мешканці таких зон фактично позбавлені права на апеляцію. Угорщина зі свого боку розкритикувала і відхилила це рішення.

У червні 2024 року Європейський суд зобов’язав Будапешт заплатити разовий штраф — 200 млн євро плюс пеню — мільйон євро за кожен день прострочення. Угорщина платити відмовилася.

“Тепер ми плануємо відняти 200 млн євро з майбутніх платежів із бюджету ЄС для Угорщини. Оскільки Єврокомісія не отримала жодної відповіді від угорської влади, нам довелося зробити наступний крок у процедурі, що на практиці означає, що ми направили перший запит на платіж, що охоплює період у 93 дні”, — сказав спікер Європейської комісії Балаж Уйварі .

Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель переконаний, Угорщина підриває західну єдність. Такого висновку дійшли й у Вашингтоні. П’ятеро сенаторів-республіканців США після візиту до Угорщини висловили занепокоєння через дедалі тісніші зв’язки Будапешта з Москвою та активізацію співпраці з Пекіном.

“У нашої делегації та багатьох колег у Конгресі зростає тривога через поглиблення угорсько-російських відносин і поступове руйнування угорських демократичних інститутів. Угорщина також продовжує ігнорувати занепокоєння союзників щодо поглиблення її зв’язків із Китаєм. Продовження тісної співпраці між нашими країнами — у наших спільних інтересах. Закликаємо Угорщину врахувати застереження союзників і відповідно реагувати на них”, — заявив сенатор США Джеррі Моран за підсумками візиту до Угорщини.

Членство України в Євросоюзі — не в пріоритеті для Угорщини в період головування країни в ЄС, а Київ і Москва мають домовитися про припинення вогню. Останній виступ Віктора Орбана в стінах Європарламенту викликав у слухачів бурю емоцій. Прихильники угорського прем’єра зустріли його неоднозначні висловлювання оплесками та піснями. Ті самі тези він повторив і під час пресконференція після засідання.

“Угорський намір зосереджений на тому, щоб якнайшвидше домогтися припинення вогню, тому що ми переконані, що ви не можете виграти цю війну на полі бою. Це наша думка. Тому ви повинні спілкуватися, ви повинні вести переговори, ви повинні домовитися про припинення вогню, і ви повинні врятувати життя. Ось чого ми хотіли б”, — заявив Віктор Орбан.

Водночас міркування Орбана про нібито нездатність України перемогти Росію на полі бою викликали у прихильників Києва хвилю обурення. Урсула фон дер Ляєн дорікнула угорському прем’єру в симпатіях до диктатора Путіна на тлі воєнних злочинів, які вчиняє в Україні російська армія. Єдиний спосіб досягнення миру, за словами глави Єврокомісії, — продовжити надавати Києву політичну, економічну та військову допомогу.

“Світ став свідком звірств російської війни. І все ж є ще дехто, хто покладає провину за цю війну не на загарбника, а на захоплених. Не на Путіна. Є ще дехто, хто покладає провину за цю війну не на жагу до влади Путіна, а на жагу до свободи України. Тому я хочу запитати їх, чи будуть вони коли-небудь звинувачувати угорців у радянському вторгненні 1956 року?” — звернулася до присутніх Урсула фон дер Ляєн.

Крім того, Будапешт може виступити проти зниження кількості російського природного скрапленого газу (СПГ) в Європі. Угода між Києвом і Москвою про транспортування російського палива територією України діє до кінця 2024 року. І Київ не має наміру її продовжувати. Міністри енергетики країн Європейського Союзу ведуть переговори про заміну транзитних потоків.

В Угорщині заявили, що впоратися з очікуваною втратою газу, який сьогодні йде через Україну, Європі допоможе “турецький потік”. Це — другий транзитний шлях, яким до ЄС потрапляє російський трубопровідний газ. Угорщина хоче не тільки, як і раніше, купувати газ у Росії, а й збільшити обсяги постачання. Будапешт веде переговори з “Газпромом” про додаткові закупівлі російського палива у 2025 році.

“Ми істотно розширюємо обсяг. Ми вже підписали одну [додаткову угоду] на останній квартал цього року, яка покриває додаткові обсяги газу за ціною, що гарантує конкурентне ціноутворення. Ми зараз ведемо переговори про угоду на наступний рік”, — заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто в коментарі російському пропагандистському ЗМІ.

Думки експертів

Чому угорський прем’єр-міністр наполегливо продовжує проросійську риторику? Чи є у Євросоюзу важелі тиску на Віктора Орбана і як можна змінити його позицію? На ці запитання в ефірі телеканалу FREEДOM шукали відповіді:

  • Олег Лісний , президент Аналітичного центру “Політика”;
  • Андрій Остальський , британський журналіст і письменник;
  • Олег Устенко , економіст, радник президента України (2019-2024 рр.);
  • Олександр Леонов , директор Центру прикладних політичних досліджень “Пента”;
  • Максим Гардус , комунікаційний менеджер Razom We Stand;

ОЛЕГ ЛІСНИЙ: Віктор Орбан намагається всидіти на всіх стільцях

— Віктор Орбан не ризикує та отримує дивіденди від своєї незвичної поведінки, тому що він жодного разу не був покараний за це. Євросоюз не шукає методів протидії Орбану, а шукає методи обходу наслідків його поведінки. Тому ми спостерігаємо зараз бенефіс безкарності угорського прем’єра і неготовності Євросоюзу до радикальних змін процедур і вироблення чітких методів, які б показали цьому політику, що шантажувати Євросоюз — це болісно.

Поки що ми можемо констатувати, що здебільшого до Орбана і йому подібних використовуються “пряники”, а от “батіг”, сподіваюся, десь лежить під столом і буде використаний. Адже якщо цього не буде, то у Євросоюзу дуже плачевні перспективи, оскільки ми зараз спостерігаємо фактично початок процесу руйнування ЄС зсередини. Якщо це не зупинити, то Євросоюз отримає багато таких ударів у борт свого корабля і може не вижити.

Путін свого часу неодноразово заявляв, що йому не вигідно спілкуватися з великими організаціями. Він швидше, краще й ефективніше знайде спільну мову з кожною з країн окремо. Тому зараз Орбан виконує функцію руйнування Європейського Союзу.

Угорщина — це та країна, яка вкотре обрала не той бік, і історія обов’язково це їй пригадає.

Віктор Орбан — це політик, який хоче сісти на три стільці, але фізично це дуже важко зробити. Три стільці — це Російська Федерація, Китай і Євросоюз. Він з усіма заграє і максимально розгойдує човен ЄС — не пускає в нього нових членів, тому що йому так вигідно для того, щоб, по-перше, шантажувати Євросоюз, а з іншого боку — отримувати дивіденди й від Китаю, і від Росії.

АНДРІЙ ОСТАЛЬСЬКИЙ: Можна заморозити участь Угорщини в роботі органів Євросоюзу

— Поведінка угорського прем’єр-міністра, звісно, ускладнює життя Європейському Союзу. Хоча в ЄС уже виготовляють дипломатичні, політичні та економічні інструменти для того, щоб обходити загрозу з боку Орбана. Є важелі тиску і він досить часто здається. Угорщині буде складно битися з усім Європейським Союзом. І в довгостроковій перспективі я не бачу істотної шкоди від Будапешта.

У мене є інтуїтивне відчуття, що Віктор Орбан дограється. Зараз у ЄС накопичується роздратування щодо нього не тільки через ті авторитарні методи управління, які він став запроваджувати, а й через його позицію щодо України. Це не подобається самим угорцям і чаша терпіння може бути переповнена.

Така поведінка відгукнеться Віктору Орбану. Можуть початися серйозні санкції проти Угорщини й самі угорці матеріально відчують це на собі. Усі ці сварки з Євросоюзом можуть призвести до того, що Орбан недовго протримається при владі.

Не існує сьогодні процедури виключення країни з Євросоюзу. Але можна заморозити реальну участь Угорщини в роботі органів Євросоюзу. Це може стати досить потужним важелем впливу, тому що населення Угорщини побачить наслідки та розумітиме, хто в цьому винен, після того, як країна стільки років перебуває в Євросоюзі, отримала гігантські дотації й значно підняла свій рівень життя.

ОЛЕГ УСТЕНКО: Віктор Орбан хоче від Євросоюзу грошей

— Крім внутрішньополітичних аспектів, які можуть бути цікаві Віктору Орбану і його оточенню, є абсолютно прагматичні інтереси — гроші. І в такому випадку, коли Угорщина порушує провокаційні питання на великих обговореннях з Європейським Союзом, то Будапешт намагається отримати додаткові фонди для себе.

Угорщина — не дуже успішна країна в рамках Європи з колосальним дефіцитом державного бюджету. На наступний рік прогнозується дефіцит на рівні понад 10 млрд євро. Частину з цих грошей Будапешт отримує з фондів Європейського Союзу. Ось вони хочуть абсолютно точного і беззастережного рішення з боку Європейського Союзу, що, навіть попри ось цей високий рівень дефіциту держбюджету, Європейський Союз профінансує і перекриє його.

Угорщина періодично веде свою гру під час голосувань з боку Європейського Союзу про підтримку України. Але це завжди питання про гроші. Коли й на яку суму він зможе отримати чек від Європейського Союзу для покриття дефіциту свого державного бюджету.

Водночас Віктору Орбану було неприємно, коли президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн розкритикувала політиків, які покладають провину за продовження бойових дій на Україну і її бажання чинити опір російській агресії, і нагадала про радянське вторгнення в Угорщину.

ОЛЕКСАНДР ЛЕОНОВ: Орбан поставив усе на перемогу Трампа у США

— Відносини Брюсселя і Будапешта в кризі ще з 2015-2016 рр. Ми бачимо, що змінюються склад Єврокомісії та Європарламенту, а криза залишається. Усе це впирається в політику самого Віктора Орбана, який уже досить давно взяв курс на авторитаризм. Він торгує своїми можливостями впливати на рішення Європейського Союзу.

У Європейському Союзі ще 2016 року між собою називали Віктора Орбана диктатором.

Засідання Європейської Ради, де було ухвалено рішення про те, щоб почати з Україною переговори про вступ, Орбан тоді покинув. Нібито пішов випити кави. Це був дуже ілюстративний момент, тому що, по суті, з Віктором Орбаном ніхто не хотів спілкуватися.

Яким же чином можна вплинути на позицію угорського прем’єра? Зараз Угорщина справді перебуває під санкціями Європейського Союзу. Будапешт позбувся десятків мільярдів євро, які Європейський союз перераховує державам-членам. Періодично Орбан іде на загострення з ЄС для того, щоб отримати частину цих грошей. Проблема знімається і гроші перераховуються.

Я не виключаю, що зараз Віктору Орбану пообіцяють гроші для того, щоб він змінив свою риторику щодо України. Але якщо не буде ухвалено якихось серйозних рішень для того, щоб вплинути на угорського прем’єра, то він буде фактично підривати єдність Євросоюзу. І цей поганий приклад можуть наслідувати інші лідери.

Єдина можливість серйозно впливати на Віктора Орбана — розпочати процедуру позбавлення Угорщини права голосу в Європейському Союзі. Є така можливість, але це складно. Тим паче час згаяно, бо раніше було 25 голосів із 26 у Європейській раді за те, щоб позбавити Угорщину права голосу. Зараз вони втрачені, тому що новий прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо не підтримає це рішення.

На внутрішньополітичному рівні останнім часом у Віктора Орбана почалися серйозні проблеми. Був період, коли він дійсно зміг здолати опозицію. Але зараз усе змінилося. Новий лідер опозиції в Угорщині Петер Мадяр набирає бали й справді має всі шанси потіснити Орбана.

Віктор Орбан поставив усе на перемогу Дональда Трампа на американських президентських виборах. Очевидно, що якщо перемагає команда Камали Гарріс, то відносини США та Орбана будуть, м’яко кажучи, не дуже. До певного моменту американці серйозно не тиснули на Будапешт, але потім може початися цікава історія. І, власне кажучи, тоді “виходити випити кави” Орбану доведеться і на засіданнях НАТО.

Віктор Орбан розраховуватиме не лише на російські, а й на китайські гроші. У Європейському Союзі заморожені досить великі суми для Угорщини. І всі контакти говорять про те, що Орбан не бажає і не готовий змінювати свою політику, а просто шукає можливості для того, щоб цю політику підтримувати.

МАКСИМ ГАРДУС: В Угорщини був час переорієнтуватися в питанні постачання газу

— Угорщина, яка реалізує таку політику, порушує план ЄС щодо обмеження імпорту газу з Росії. Для виконання цього обмеження з 2022 року країнам, які критично залежать від російського газу, було надано час. Була маса часу і маса можливостей для того, щоб переорієнтуватися.

Не можна говорити, що тепер Угорщина раптово опиняється без газу. Час на перепідготовку був і решта країн ЄС скористалися для того, щоб знайти нові джерела газу і переорієнтувати потоки. Було ухвалено рішення і воно обов’язкове для всіх держав-членів. Якщо одна країна його не виконує, отже, мають бути вжиті якісь заходи для того, щоб переконати цю сторону виконувати рішення Європейської комісії.

Зацікавленість у контактах і бізнесі з Росією, можливо, і штовхає Угорщину на суперечливу риторику щодо війни в Україні. Тобто первинно йде економіка, а потім уже політична позиція, а не навпаки. Що первинно: любов до Росії чи любов до грошей?

Намагається всидіти на всіх стільцях: суперечливу політику Віктора Орбана проаналізували експерти

Джерело: uatv.ua (Світ)