У Кіма запаморочення від спокус: вплив Китаю на Північну Корею оцінив Левусь

22 жовтня 2024 р. 13:12

22 жовтня 2024 р. 13:12


Найбільший вплив на КНДР був у Китаю, але зараз міцнішає союз Пхеньяна та Москви. Про це сьогодні, 22 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів політолог-міжнародник, директор Центру суспільних досліджень “Український меридіан” Дмитро Левусь.

Він вважає, що через зміну ситуації керівництво Північної Кореї може захотіти переглянути нинішні відносини.

“Так, Північна Корея залежна від Китаю насамперед, у певному сенсі на неї впливає Росія, але ось війна Росії проти України і те, як зросла роль північнокорейського диктатора навіть у власних очах, коли виявилося, що Москва пішла практично на уклін до нього по озброєння, по боєприпаси, коли Москва змушена була почати таке велике співробітництво, постачати пальне та продовольство, напевно, ділитися військовими технологіями, конкретно може йтися про авіаційну будову, про створення ядерної зброї, раптом виявилося, що він так стає дуже важливим і впливовим. Тепер ще йдеться про війська, і в цьому зв’язку виникає в нього ще й спокуса якось із Китайською Народною Республікою зайняти самостійну позицію”, — сказав Левусь.

Політолог при цьому не вважає, що вплив Китаю на Північну Корею впав остаточно, тому на КНДР можна тиснути за допомогою КНР.

“Інше питання, до чого це може призвести, але це той важіль, який однозначно треба використовувати. Але знову ж таки, враховуючи те, що Росія все-таки взагалі зруйнувала ту систему санкційної політики, яка складалася в ООН, тобто один із рідкісних випадків, коли саме ООН наклала санкції на цілу країну, на КНДР. Але ось заява Сі Цзіньпіня про те, що він підтримує Північну Корею, про те, що вони разом повинні будувати мир, вона все-таки в певному плані показує, що, напевно, до Китаю необхідно звертатися, але наскільки буде ефективним це звернення… Принаймні поки що Китай влаштовує те, що Північна Корея уявила себе самостійнішою й налагоджує військове співробітництво з Росією”, — сказав Левусь.

Як повідомлялося раніше , кілька тисяч солдатів з Північної Кореї проходять підготовку в Росії. Ще до кінця року їх можуть перекинути на фронт в Україні. Також у липні Пхеньян направив інженерні війська, які перебувають на окупованій території України, де здійснюють нагляд за використанням північнокорейської зброї російською армією.

Головне управління розвідки Міноборони України підтвердило , що близько 11 тисяч північнокорейських солдатів до 1 листопада будуть готові воювати проти України.

У Кіма запаморочення від спокус: вплив Китаю на Північну Корею оцінив Левусь

Джерело: uatv.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua