РФ не може наступати скрізь із колишньою інтенсивністю — аналіз найгарячіших ділянок фронту від Романенка

22 жовтня 2024 р. 13:39

22 жовтня 2024 р. 13:39


Інтенсивність боїв на лінії фронту залишається високої. Разом із тим, останні цифри Генштабу Збройних сил України вказують на деяке зниження кількості бойових зіткнень. Це пов’язано з тим, що російські окупаційні війська не можуть наступати з колишньої інтенсивності та на всіх напрямках. Тому концентруються на важливіших для них і намагаються реалізувати свої плани. Про це сьогодні, 22 жовтня, в ефірі FREEДОМ сказав засновник благодійного фонду “Закриємо небо України”, генерал-лейтенант у відставці Ігор Романенко.

Говорячи про Покровський напрямок, гість ефіру зазначив, що, не зумівши просуватися високими темпами на саме місто Покровськ Донецької області, росіянами була спланована операція щодо посилення наступальних дій на півдні та на півночі від нього. Однак метою цих дій залишається Покровськ.

“На жаль, вони просуваються у цьому плані. Повільно, з великими для себе втратами, але все ж таки. Ми бачили, що був захоплений Вугледар, і поступово вони просуваються на північ, у бік Курахового… Там є так звана “кишеня”: Гірник та Курахівка, які тримають Сили оборони України. І поступово вони [українські війська] виходять із цієї “кишені”, ведуться ар’єргардні бої та бої безпосередньо у Гірнику та в Курахівці. Район цих дій близький до Курахового. Тобто останнім часом напрямок інтенсивних боїв — саме на Курахове. На жаль, далі з перспективою просування”, – коментує Романенко.

РФ не може наступати скрізь із колишньою інтенсивністю — аналіз найгарячіших ділянок фронту від Романенка

Він також зазначив, що противнику вдається просуватися на Куп’янському напрямку в Харківській області.

“Тут угруповання наше вдається розрізати фактично на два райони. З Піщаного підрозділи ворога підійшли до річки, ще не закріпилися, але продовжуються їхні дії. Це на півдні. І на півночі цього Куп’янського угруповання є окремі просування — на північ від Синьківки. Так чи інакше, такі охоплення цього району та розсічення нашого угруповання на південне та північне”, — каже генерал-лейтенант у відставці.

РФ не може наступати скрізь із колишньою інтенсивністю — аналіз найгарячіших ділянок фронту від Романенка

Романенко звертає увагу, що дії противника у Вовчанську Харківської області у перспективі спрямовані на те, щоб зайти у фланг та тил Куп’янського угруповання Сил оборони України. І інтенсивність боїв, як наголошує він, там досить висока.

Вдалося окупантам просунутися і в районі міста Часів Яр Донецької області, зазначив гість ефіру. На півночі — в районі Калинівки, на півдні — в районі Івановського. Просування незначні. Вони зокрема пов’язані з тим, що для Сил оборони погіршилася ситуація в районі Клещіївки, і це позначається на південному фланзі оборони Часового Яру.

“Ми знаємо, що з пів року тому [російська] пропаганда говорила, що захопили [Часів Яр]. Це не вдається. Але все-таки той канал без води, який є розмежувальним, на півночі та на півдні подолати їм вдалося і закріпитися”, — констатував Романенко.

РФ не може наступати скрізь із колишньою інтенсивністю — аналіз найгарячіших ділянок фронту від Романенка

Він також зазначив, що, попри бездоріжжя, що починається, ворог не відмовляється від використання техніки, а навпаки нарощує його. На думку гостя ефіру, це пов’язано з тим, що російські механізовані частини здебільшого — на гусеничному ходу, і це відрізняється від того, що мають Сили оборони України.

“І тому для того, щоб підвищити потенціал ураження, [росіяни] використовують важку техніку для завдання удару. Взагалі треба пам’ятати, що, попри те, що ними активно використовуються керовані авіаційні бомби, але артилерія — і ствольна, і системи залпового вогню, і мінометна — є найбільш потужним фактором… До 80% цілей уражається артилерією насамперед. Тому, оскільки противник має тут перевагу, вони намагаються в останні осінні дні використати цей фактор. І спочатку завдають ударів такого роду артилерії — і самохідною, і буксированою. А після цього вже заходять групи піхоти”, — пояснив Ігор Романенко.

Нагадаємо, минулої доби втрати російських загарбників склали 1 350 осіб. Також українські воїни знешкодили вісім танків, 24 бойових броньованих машини, 34 артилерійських системи, дві реактивні системи залпового вогню, два засоби протиповітряної оборони, 71 безпілотник оперативно-тактичного рівня, 77 автомобілів та 20 одиниць спецтехніки окупантів.

РФ не може наступати скрізь із колишньою інтенсивністю — аналіз найгарячіших ділянок фронту від Романенка

Джерело: uatv.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua