Сибіга провів низку зустрічей в Анкарі — акценти переговорів (ВІДЕО)

22 жовтня 2024 р. 14:32

22 жовтня 2024 р. 14:32


План перемоги України, допомога у переговорах щодо обміну військовополоненими та забезпечення свободи судноплавства у Чорному морі — це головні теми переговорів під час візиту міністра закордонних справ України Андрія Сибіги до Туреччини. Також у фокусі переговорів — розширення двосторонньої співпраці у політичній, економічній, оборонно-промисловій та культурно-гуманітарній сферах, повідомляє FREEДОМ .

План перемоги України — не заміна формули миру, а практичний інструмент її втілення. Про це заявив міністр закордонних справ України під час візиту до Анкари. Про план Андрій Сибіга проінформував турецького колегу.

Раніше президент Володимир Зеленський уже представив документ міжнародним партнерам та оприлюднив його у Верховній Раді України. Він складається з п’яти пунктів та трьох секретних додатків.

Під час переговорів глави зовнішньополітичних відомств України та Туреччини обговорили важливість того, щоб уникнути конкуренції мирних ініціатив, та підтримку формули миру.

“Ми говорили зокрема і про важливість уникнення конкуренції мирних ініціатив та розколу миру на блоки. Усі миролюбні держави зацікавлені у відновленні справедливого миру та поваги до Статуту ООН. Я переконаний, що Туреччина здатна відіграти важливу роль у цьому. Я також поінформував турецького колегу щодо плану перемоги, який представив президент Зеленський”, — повідомив міністр закордонних справ України Андрій Сибіга.

Також дипломати обговорили питання вільного судноплавства у Чорному морі. Глава українського зовнішньополітичного відомства підкреслив, що “необхідна сильна позиція партнерів для того, щоб зупинити російський терор та зберегти продовольчу безпеку”. І зазначив, що у листопаді планується проведення у Києві третього продовольчого саміту.

Крім того, на переговорах сторони обговорили взаємодію у сфері оборони та відновлення України.

“Важливим чинником є наша оборонна промисловість. Ми з паном Сибігою це також обговорили. Також ми говорили про відновлення України. Наскільки вам відомо, турецькі підрядники займають лідируючу позицію в Україні. Вже понад 300 проєктів було успішно завершено. Це приблизно становить суму 10 млрд доларів”, — зазначив міністр закордонних справ Туреччини Хакан Фідан.

Однією з головних тем стала допомога у визволенні українських військовополонених. Анкара є одним із основних партнерів Києва у цьому питанні.

“Ми обговорили питання сприяння турецькою стороною у звільненні військовополонених із російського полону, зокрема кримських татар”, — повідомив Андрій Сибіга.

З початку повномасштабного вторгнення Україні вдалося повернути 3 767 військовополонених. Крім Туреччини, партнерами у переговорах щодо обміну полоненими є Об’єднані Арабські Емірати, Катар та Азербайджан.

Головний омбудсмен Туреччини Шереф Малкоч у липні повідомляв, що Москва ігнорує запити Анкари щодо відвідування військовополонених українців, яких утримує. Тому необхідно посилити тиск міжнародних партнерів на Росію, упевнений президент України Володимир Зеленський.

“Катування, приниження та голод — те, через що наші українські люди проходять у російських в’язницях та таборах. Майже всі потребували тривалого лікування та реабілітації. Росія незаконно утримує ще тисячі наших громадян та продовжує примусове переселення дітей. Разом з усіма у світі, хто поважає людське життя, маємо зробити все, щоб звільнити кожного і кожну”, — наголосив президент України Володимир Зеленський у Тelegram.

Також глава українського МЗС обговорив з міністром оборони Туреччини Яшаром Гюлером розширення взаємовигідного оборонного співробітництва. Йшлося, зокрема, про конкретні спільні проєкти, які зміцнюють оборонно-промислові комплекси двох країн.

Раніше повідомлялося, що у понеділок, 21 жовтня, міністр закордонних справ України Андрій Сибіга прибув із візитом до Туреччини, де провів переговори щодо ключових питань співпраці.

Сибіга провів низку зустрічей в Анкарі — акценти переговорів (ВІДЕО)

Джерело: uatv.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua