86 тис. мігрантів видворили з Росії за пів року — огляд ситуації (ВІДЕО)

22 жовтня 2024 р. 16:17

22 жовтня 2024 р. 16:17


За перше півріччя 2024 року з Росії видворили стільки ж мігрантів, скільки за весь 2023-й. Зростає і кількість адміністративних справ щодо порушення міграційних правил, повідомляє FREEДОМ .

Росія — не для мігрантів. У країні не припиняються гоніння на іноземців. Лише за останні пів року з РФ видворили 86 тис. осіб, відкрили 124 тис. справ, оштрафували іноземців на 590 млн рублів. Це майже стільки ж, скільки за весь 2023 рік. Причиною, як правило, влада називає порушення міграційного закону або закону про трудову діяльність у Росії. Поряд з адміністративними справами, зростає і статистика щодо кримінальних.

“З січня по червень 2024 року в Росії за кримінальними статтями засудили 10 тис. іноземців та осіб без громадянства, з них 92% — громадяни країн СНД. Іноземці становлять 4% засуджених за кримінальні злочини, ця частка останніми роками змінювалася незначно. За весь 2020 рік суди в Росії винесли вироки у кримінальних справах щодо 16,2 тис. мігрантів, у 2021-му — щодо 19,2 тис. мігрантів, у 2022 та 2023 роках — близько 22 тисяч”, — пишуть “Важные истории” у Telegram.

Кожен четвертий іноземець, або трохи менше 25%, судять за підробку документів, ще 20% — за крадіжки. Попри те, що згідно зі статистикою Генпрокуратури РФ, кількість злочинів, скоєних мігрантами, стабільна протягом останніх років, російська влада продовжує говорити про зростання злочинності з боку приїжджих.

Тиск на мігрантів у Росії значно посилився після скоєння нібито вихідцями з Таджикистану теракту в “Крокус Сіті Холі” у березні цього року. Уже в липні 2024-го Держдума РФ ухвалила низку поправок до міграційного законодавства.

“З лютого 2025 року поліцейські зможуть видворяти мігрантів з країни без рішення суду за деякі адміністративні правопорушення, а зараз влада хоче заборонити мігрантам привозити із собою сім’ї та забороняє їм працювати у таксі, торгівлі, охороні здоров’я та освіті”, — повідомляють “Важные истории”.

Крім того, у 2025 році в Росії з’явиться реєстр мігрантів. Поки ж влада докладає всіх зусиль, щоб зробити перебування мігрантів у країні нестерпним. Їхня чисельність стрімко падає. На початку вересня 2024 року в Росії, згідно з офіційними даними, було зареєстровано 6,2 млн іноземних громадян. Роком раніше цей показник становив 8,5 млн осіб.

“Тих трудових мігрантів, які приїжджають, не вистачає катастрофічно, а навіть із тими, хто приїжджає, іноді досить жорстко поводяться. І правоохоронці, і, скажімо, місцеве населення. Потрібно розуміти, куди їдуть трудові мігранти. Вони їдуть у ті сфери економіки, які характеризуються дуже низьким рівнем автоматизації та низьким рівнем оплати праці, але мають досить значущості: наприклад, сільське господарство, будівництво чи ЖКГ”, — прокоментував виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

У сфері ЖКГ Росії не вистачає вже близько 14 тис. робітників. Загалом із дефіцитом зіткнулися більше половини російських компаній, які наймають іноземців. На думку експертів, у п’ятирічній перспективі Росії знадобиться щонайменше 5 млн працівників. І це лише для того, щоб компенсувати демографічну яму.

“І це ще більше погіршує ситуацію з обсягами виробництва. З одного боку, виробнику стає невигідно виробляти, з іншого боку, йому просто нема ким виробляти, оскільки немає трудових ресурсів”, — наголосив Олег Пендзин.

З нестачею трудових ресурсів на Росію закономірно чекає зростання цін на продукти, товари та послуги ЖКГ. А рішення уряду дати можливість на місцях регулювати ціни неминуче призведе до дефіциту, наголошують економісти.

Раніше повідомлялося, що в Росії не вистачає трудових мігрантів . Про це заявили щонайменше 53% російських компаній. Сьогодні найбільш затребуваними в РФ залишаються робітники, будівельники, лінійний обслуговуючий і виробничий персонал.

Нагадаємо, у 3,5 рази знизилося число трудових мігрантів в Росії 2024 року порівняно з 2019-м.

86 тис. мігрантів видворили з Росії за пів року — огляд ситуації (ВІДЕО)

Джерело: uatv.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua