Країни Балтії готуються відбивати російську агресію (ВІДЕО)

22 жовтня 2024 р. 17:35

22 жовтня 2024 р. 17:35


Держави Балтії та інші союзні країни посилюють захист східного флангу НАТО. Але цього замало, вважає міністр оборони Латвії Андріс Спрудс. У планах Вільнюса — запровадити багаторівневу систему протиповітряної оборони (ППО), повідомляє FREEДОМ .

“Ми бачимо, що необхідно також перевести повітряну поліцію до розряду місії ППО. Йдеться не лише про боротьбу з російськими винищувачами, але й, як ми бачимо, з такими об’єктами, як ударні безпілотники”, — сказав міністр оборони Латвії Андріс Спрудс.

Через розв’язану Кремлем війну Росії проти України під загрозою — повітряний простір країн-членів НАТО. 7 вересня у Латвії впав російський безпілотник, пише видання Delfi. Однак тоді Збройні сили держави лише стежили за ситуацією і не збивали дрон. За словами глави Міноборони Латвії, Альянс має не лише патрулювати, але й за необхідності знищувати російські ракети та безпілотники. Наразі поблизу східних кордонів Латвії розгорнули додаткові радари та мобільні групи ППО. Також у країні розширюють та вдосконалюють інфраструктуру для розгортання нових військових бригад Північноатлантичного альянсу. На початку 2025 року Швеція направить 600 військовослужбовців до Латвії в межах першого закордонного розгортання НАТО. Про це заявили у шведському оборонному відомстві.

“Це історична подія, тому що це буде перший внесок Швеції до Альянсу у вигляді передових сухопутних сил. Ми приєдналися до НАТО з амбіціями посилити безпеку Альянсу. І участь у Латвії, а також внесок у постійні військово-морські сили НАТО та повітряну поліцію означає, що Швеція буде у більшій безпеці, а Альянс буде сильнішим завдяки нашому членству”, — зазначив міністр оборони Швеції Пол Йонсон.

“Мої солдати дуже вмотивовані. З нетерпінням чекаємо на це, особливо тому, що це перше офіційне розгортання в країні НАТО для Швеції, оскільки ми перебуваємо в повноцінному союзі з ними. І для нас це велика честь”, — наголосив командир мінометного взводу Еліас Ріслінг.

Наразі близько 800 німецьких солдатів служать у Литві у складі бойової групи НАТО. До кінця 2027 року їхня чисельність збільшиться до 5 тис. На полігоні Руднінкай вже будують найбільшу військову базу в країні.

“Ситуація із гіпотетичних загроз стала цілком реальною. На мою думку, це розуміють уже всі. Військовий контингент союзників, що збільшується, тут, на східному кордоні НАТО, постійно все нові військові підрозділи, що знову і знову прибувають, і військова інфраструктура, що збільшується, говорять про те, що все-таки в Альянсі до цих загроз ставляться досить серйозно”, — зауважив директор Центру європейських ініціатив Євген Криштафович.

40% жителів Естонії вважають за можливе повномасштабне військове вторгнення російської армії в державу. Це результати опитування, проведеного на замовлення Міноборони Естонії. 60% респондентів сказали, що готові стати на захист батьківщини. В Естонії з населенням понад 1 млн осіб — лише 6,5 тис. професійних військових, тому країна значною мірою покладається на резервістів та добровольців. Наразі їх уже понад 30 тис. Близько 5 тис. добровольців приєдналися до Сил оборони Естонії після початку повномасштабного вторгнення Росії до України. Як пише Bild, фронтальна атака Російської Федерації на східний фланг Альянсу в найближчі три роки є одним з найнебезпечніших і найімовірніших сценаріїв для країн Балтії.

Країни Балтії готуються відбивати російську агресію (ВІДЕО)

Джерело: uatv.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua