Європарламент схвалив кредит Україні на 35 млрд євро із заморожених російських активів — деталі

22 жовтня 2024 р. 17:35

22 жовтня 2024 р. 17:35


Європейський парламент підтримав надання Україні кредиту на 35 млрд євро коштом прибутку від заморожених активів Центрального банку Росії. Таке рішення ухвалили сьогодні, 22 жовтня, на пленарному засіданні парламенту у Страсбурзі. Його підтримали 518 євродепутатів, передає FREEДОМ з посиланням на пресслужбу ЄП.

“Це ще один історичний момент. Цим голосуванням ми посилаємо дуже сильний сигнал про те, що ми використовуємо прибутки від заморожених російських активів для України, і Росія як агресор повинна і буде платити за руйнування. Слава Україні!”, — сказала президентка Європарламенту Роберта Метсола.

Єврочиновники хочуть, щоб гроші з цього кредиту стали доступні для України до кінця 2024 року. Таким чином країни “Великої сімки” (G7) і ЄС виконують свої зобов’язання з надання кредиту на 50 млрд доларів, оголошені в червні. Доповідачка з питання заснування нового кредитного механізму для України Карін Карлсбро назвала голосування питанням “морального обов’язку і відповідальності”.

“Я чую небезпечні аргументи від крайніх правих, які готові здатися нашому ворогові в ім’я миру. Але дозвольте мені прояснити: в Європі не буде миру, поки Путін атакує Україну. Поки Путін окупує Україну, поки Путін намагається викрасти країну і викрасти її майбутнє, в такій ситуації не буде миру. Замість того, щоб турбуватися про правову базу цієї пропозиції, вам слід приберегти свої занепокоєння для наступного кроку Путіна. З першого дня війни Путіна стало ясно, що одного дня Росії доведеться заплатити”, — заявила Карін Карлсбро.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль подякував партнерам за надані гроші. Він зазначив, що кредит це частина зобов’язання “Великої сімки” та ЄС щодо надання загального кредиту на 50 млрд доларів.

“Бюджетна підтримка дасть змогу забезпечити військові витрати, зокрема на протиповітряну оборону, артилерію та необхідне обладнання. Вдячні прем’єр-міністру Кіру Стармеру та уряду Великої Британії за беззастережну підтримку України в боротьбі проти російської агресії”, — наголосив прем’єр-міністр України.

Нагадаємо, 14 червня в Італії лідери країн G7 домовилися направити Україні близько 50 млрд дол. Кошти погашатимуться за рахунок доходів від заморожених суверенних російських активів, що розміщені в ЄС та інших юрисдикціях.

Європарламент схвалив кредит Україні на 35 млрд євро із заморожених російських активів — деталі

Джерело: uatv.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua