Результати виборів у Молдові багатьох приголомшили, — Мунтяну

22 жовтня 2024 р. 18:54

22 жовтня 2024 р. 18:54


У неділю, 20 жовтня, у Молдові відбулися президентські вибори, за результатами яких буде проведено другий тур на вибір глави держави. Багато хто очікував, що чинний президент Мая Санду здобуде перемогу в першому турі. Про це сьогодні, 22 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав президент партії CUB, експосол Республіки Молдова у США, викладач ASEM Ігор Мунтяну.

“Багато в чому результати виборів багатьох приголомшили, тому що багато хто очікував, що Мая Санду матиме перемогу з першого туру. Усі опитування, проведені в останні місяці, віддавали перемогу Маї Санду. Цього не сталося”, — наголосив він.

Мунтяну вважає, що мінімальна перемога проєвропейських громадян Молдови на референдумі показує великі проблеми щодо стратегії нинішньої влади.

“У нас в Республіці Молдова існує правляча партія ПАС, пропрезидентська, яка, звичайно ж, відповідає за деякі помилки та проблеми, що сталися за останні три роки. Мая Санду також відповідає за деякі проблеми в економічному плані, в адміністративному плані. Багато хто говорить, що зона відповідальності нинішньої влади працювала не на об’єднанні всіх громадян, а на підтримку статус-кво з усіх боків. І це, здається, позитивно не вплинуло на умонастрій людей перед цим референдумом. Іншими словами, референдум не був тією єднальною силою, яка б притягувала всіх громадян Республіки Молдова для того, щоб вони демонстрували силу суспільства, яке тяжіє до Європейського Союзу. На жаль”, — висловив думку політик.

Він упевнений, що якби не було голосування молдавської діаспори за кордоном, то референдум опинився б у скрутному становищі.

“54% у Республіці Молдова були проти інтеграції до Європейського Союзу, у тому числі такі важливі дистрикти чи райони, де Європейський Союз витратив десятки мільйонів євро у проєкти розвитку”, — сказав Мунтяну.

Результати виборів у Молдові багатьох приголомшили, — Мунтяну

Джерело: uatv.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua