Модернізація “Шахедов” і новий бойовий безпілотник “Мисливець”: розвиток сфери ударних БпЛА в Росії проаналізували експерти

22 жовтня 2024 р. 19:21

22 жовтня 2024 р. 19:21


Росія займається модернізацією БпЛА. Так, нібито вже з’явився “Шахед” (Shahed-136) з електронно-оптичною головкою самонаведення і можливістю пілотування оператором. Він має бути оснащений супутниковим зв’язком, що фактично перетворить його на далекобійний боєприпас, що баражує. Крім того, Росія хоче налагодити виробництво дронів “Шахед” на базі підприємств на тимчасово окупованих територіях України.

На початку жовтня поблизу Костянтинівки (Донецька область) зазнав аварії новітній російський бойовий безпілотник С-70 “Мисливець”, який використовує штучний інтелект.

Що намагається показати РФ у сфері БпЛА

Новину про модернізацію “Шахедів” рознесли всі російські “z-воєнкори”. Про спробу приробити електронно-оптичну головку самонаведення до безпілотника стало відомо ще в лютому 2024 року, коли хакери зламали іранську компанію з виробництва дронів. Що може свідчити про чітку координацію між Москвою та Тегераном.

Але, попри тісний зв’язок військово-промислових комплексів Ірану і РФ, за більш ніж пів року ці дрони так і не з’явилися на полі бою. Єдиний екземпляр зберігають для того, щоб показувати на виставках.

Інформація про цей дрон з’явилася після візиту Путіна на пітерське підприємство “СТЦ”, яке хоч і займається безпілотниками, але аж ніяк не “Шахедами”. Тому висока ймовірність, що БпЛА з головкою самонаведення в експозицію включили просто для кількості.

Якщо ж заглиблюватися в технічні характеристики, то окрім як системою наведення дрон мало чим відрізняється від звичайного Shahed-136. Дальність польоту — 2000 км, габарити ті самі, кількість вибухівки — ті самі 50 кг. Однак МС 236 (Shahed-236), як він значиться в іранських документах, оснащений голівкою самонаведення і супутниковим зв’язком, що має дати змогу операторові керувати безпілотником на всій дальності польоту.

Однак для цього такий зв’язок потрібно забезпечити. Українські бійці вже збивали “Шахеди” з комплексами Starlink на борту, але масово отримувати ці системи зв’язку росіяни не можуть, а замінити їх особливо нічим.

Втрачаючи ударні дрони десятками, запускаючи їх щоночі по Україні, зараз російські конструкторські бюро зосереджені на тому, щоб створити стійке до засобів радіоелектронної боротьби (РЕБ), непомітне до засобів радіолокації та збільшити можливість точних влучань у ціль.

Головка самонаведення і покликана розв’язати дану проблему, однак це жодним чином не рятує дрон від засобів ураження Сил оборони України. При цьому українські інженери після кожної подібної спроби модернізації одразу ж починають розробку протидії, яка часто буває готовою раніше, ніж російські саморобки.

Ще однією відповіддю на подібні розробки мають стати удари по місцях їхнього виробництва. Зокрема, тому Україні й потрібен дозвіл на удари західними ракетами по території РФ.

Крім того, у Кремлі планують збирати “Шахеди” на окупованій території під землею, залучаючи до робіт студентів профтехучилищ. Про це повідомили в Центрі національного опору при Командуванні Сил спеціальних операцій ЗСУ. Росіяни сподіваються, що таке виробництво прискорить терміни постачання безпілотників до пускових полігонів.

Зберігати БпЛА окупанти планують у житлових мікрорайонах, фактично використовуючи місцеве населення в ролі живого щита. Наразі окупаційні адміністрації шукають місця для складання дронів.

На початку жовтня російський безпілотник, у 4 рази більший за дрон “Шахед” і вартістю понад 100 мільйонів доларів, був збитий у небі поблизу Костянтинівки Донецької області.

“Ракета вдарила, і він пішов спіраллю вниз, кружляв над нами. Кружляв-кружляв, а коли донизу пішов, як шарахнуло, боже мій! Ми вийшли, дивимося — усе горить, але підійти боїмося…”, — розповідає очевидець, житель Костянтинівки Володимир.

Місцеві жителі припустили, що впав літак, адже лише кілька хвилин тому російський борт ударив двома плануючими авіабомбами по Краматорську. У місцевих пабліках з’явилися кадри, зняті очевидцями, на яких, як їм здалося, один російський літак збиває в небі інший.

Пізніше, після аналізу силуету в процесі падіння та уламків апарату, фахівці дійшли висновку: найімовірніше, росіяни “дружнім вогнем” збили не винищувач, а свій новітній бойовий безпілотник С-70 “Мисливець”.

Російська пропаганда називала його “розумним роботом” із використанням штучного інтелекту. Цей безпілотний літальний апарат (БпЛА) ще не запущений у серійне виробництво. Загалом було створено чотири прототипи.

“С-70 “Мисливець-Б”, який є частиною російської стратегії повітряної війни наступного покоління, розроблений для виконання непомітних місій, розвідки та завдання точних ударів у дуже складних умовах. Його розробка розглядається як ключовий крок у русі Росії до ведення війни з використанням штучного інтелекту та інтегрованих бойових систем”, — з публікації Army Recognition.

Серед уламків “Мисливця” знайшли залишки планувальної бомби УМПБ Д-30. Уніфікований міжвидовий планувальний боєприпас, на відміну від частіше використовуваних Росією УМПК, має невеликий двигун. Він збільшує дальність дії цієї авіабомби. Уже близько пів року країна-агресор б’є ними по Харкову.

“Вибір саме УМПБ Д-30 можна пояснити тим, що озброєння в С-70 “Мисливець”, створеного з використанням елементів технології малопомітності, розміщується у внутрішніх відсіках. А тому цілком можливо, що в них фугасна авіабомба з УМПК банально не влазить. Крім того, УМПБ Д-30 демонструє більшу дальність…. Тобто це дає змогу використовувати С-70 “Мисливець” з більш безпечних відстаней”, — з публікації Defense Express.

Репутаційні та геополітичні втрати Москви після падіння безпілотника складно переоцінити. Старший науковий співробітник Королівського інституту об’єднаних служб Джастін Бронк назвав інцидент “приголомшливо ганебним провалом Росії”.

Аналітики Defence Blog поставили під питання майбутнє всієї російської програми виробництва безпілотника. Ключова проблема для країни-агресора в тому, що один із чотирьох наявних прототипів “Мисливця” тепер у руках українських фахівців із військових технологій.

“Якщо С-70 “Мисливець” потрапить в українські або американські руки, це було б суттєвою невдачею для РФ як технологічно, так і стратегічно. Найбільше занепокоєння викличе розкриття чутливих деталей конструкції та стелс-технологій, що використовуються в безпілотнику. Якщо ці технології отримають США або Україна, вони можуть створити контрстратегії, щоб підірвати тактичну перевагу російських безпілотників-невидимок”, — з публікації Bulgarian Military.

Росія почала розробляти безпілотник ще 2019 року. За планом зразка 2020 року, ці дрони вже рік як мали бути в серійному виробництві. Але Росія сильно відставала від графіка, насамперед через санкційні обмеження на постачання високотехнологічних компонентів.

В останніх заявах російські чиновники стверджують, що С-70 “Мисливець” піде в серію вже до кінця 2024 року.

Думки експертів

Як росіяни розвивають виробництво ударних безпілотників? Звідки ресурс на модернізацію “Шахеда”? Що особливого в новітньому безпілотнику “Мисливець”? На ці запитання в ефірі телеканалу FREEДOM шукали відповіді:

  • Богдан Долінце , авіаційний експерт і менеджер авіаційного сектору;
  • Олександр Коваленко , військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив”;
  • Анатолій Храпчинський , авіаційний експерт, заступник директора української компанії з виробництва засобів РЕБ;
  • Костянтин Криволап , авіаційний експерт.

БОГДАН ДОЛІНЦЕ: Модернізація “Шахеда” має суттєвий вплив на його застосування

— Росія продовжує модернізацію безпілотника “Шахед”. Ми бачили появу засобів обміну інформацією, наприклад, монтування SIM-карт, і зміни корпусу.

Поява головки самонаведення має досить суттєвий вплив, тому що це, по суті, може збільшити ефективність застосування безпілотника. Насамперед ідеться про те, що вона може, зокрема, під час роботи систем радіоелектронної боротьби ставати фактично інструментом для наведення на ці системи й таким чином прикривати основні частини безпілотників для виконання завдань.

Таким чином “Шахед” може перетворитися на досить серйозний фактор ризику для систем протиповітряної оборони, які виконують виявлення цих цілей, зокрема для систем радіоелектронної боротьби. Вони можуть намагатися внести зміни в ті сигнали, які безпілотник отримує для орієнтації в просторі.

Така модернізація дає змогу розширити спектр застосування самого безпілотника, перетворивши його з просто ударного дрона, що виконує завдання тільки за маршрутом, фактично на засіб ураження, який може змінити свій маршрут, побачивши пріоритетнішу ціль.

Йдеться не тільки про електронну, а, зокрема, і про оптичну головку. Це означає, що ця головка може реагувати не тільки на радіосигнали, а й на певні теплові сигнатури. Це означає, що безпілотник, входячи в певні зони роботи, може шукати цілі, які мають сильний тепловий слід, наприклад, об’єкти енергетичної інфраструктури, і, відповідно, таким чином підвищувати точність своєї роботи. Або, наприклад, якщо в цій зоні працює система радіоелектронної боротьби, фактично вона дає змогу цьому безпілотнику працювати незалежно від сигналів навігації й в такий спосіб точніше влучати по об’єктах, які мають тепловий слід.

Щодо можливості масового виробництва таких дронів, то фактично вони будуть обмежені можливістю виробництва самих головок, які можуть використовуватися не тільки в безпілотниках, а й у ракетах типу “повітря-земля”.

Якщо говорити про кількість ракет, то Російська Федерація виробляє в середньому 100-150 ракет на місяць. Фактично якщо ці головки будуть використовуватися на дронах Shahed, то це означає, що вони, скоріш за все, не зможуть виробляти такі відповідні засоби ураження для літаків.

ОЛЕКСАНДР КОВАЛЕНКО: Росіяни оснащують “Шахеди” терміналами Starlink

— Росіяни отримують термінали Starlink для «Шахедів» за допомогою контрабанди, яка йде в основному через Об’єднані Арабські Емірати. Більшість із тих Starlink, якими користуються російські окупаційні війська, призначалися для країн Близького Сходу.

РФ отримує мікросхеми та напівпровідники через країни Близького Сходу та Об’єднані Арабські Емірати. Це найбільший офшорний хаб для російського військово-промислового комплексу.

Традиційно росіяни використовують Starlink для зв’язку в польових умовах. Але бувають і досить унікальні випадки застосування. Наприклад, їх встановлюють на іранські ударні безпілотники “Шахед” для того, щоб мати стабільний зв’язок з оператором і в такий спосіб мінімізувати ймовірність придушення БпЛА українськими системами РЕБ.

У російської армії традиційно все дуже погано зі зв’язком. Досить непросте завдання налагодити стабільну комунікацію між підрозділами особливо в період інтенсивних бойових дій. Російська сторона переважно використовує незахищені канали зв’язку й українські війська цим користуються. Використання терміналів Starlink дозволяють це компенсувати.

АНАТОЛІЙ ХРАПЧИНСЬКИЙ: До російського “Мисливця” багато запитань

— Безпілотник С-70 “Мисливець” збив над Костянтинівкою літак Су-57, який є ретранслятором для можливості управління цим дроном. Основний пункт управління — це наземний пункт, який займається забезпеченням життєдіяльності та формуванням завдань для цього БпЛА.

Росія починала створювати дрон на основі американського розвідувального безпілотника, який свого часу втратив керування над Іраном, а потім почала робити вже більш ударний безпілотник, беручи до уваги американську розробку. Я б сказав, що Росія до кінця не розуміла, що вона хоче бачити в цьому БпЛА як озброєння — спершу просто скопіювали, а потім уже почали думати, як із ним працювати.

Довгий процес створення був пов’язаний з тим, що росіяни не могли зрозуміти, чи буде управління цим безпілотником здійснювати пілот Су-57, або ж це буде наземний пункт управління. Передбачалося, що він зможе виконувати якісь або складні завдання, де пілоту не потрібно буде заходити в театр бойових дій і бути, можливо, знищеним.

За підсумком росіяни не змогли надати можливість пілоту керувати цим безпілотником. Вони повернулися до класичної системи наземного управління, де ретранслятор — літак.

До цього безпілотника взагалі занадто багато питань до нього. У нього двигуни старого радянського зразка, які, до речі, стоять також і на літаках Су-57. Це двигун АЛ-41, який розроблений у 1982 році так само як і обладнання внутрішньої частини цього безпілотника. Є питання щодо того, що більшість сучасних безпілотників робляться вже з 3D-принтом титановим, а тут ми бачимо звичайні алюмінієві деталі, які зроблені з заклепками, і вони дуже добре світяться в засобах радіолокації.

Росія намагається активно модернізувати й масштабувати виробництво будь-яких БпЛА. Ми бачимо, що крім “Шахедів” на території України під час нічних атак летять і “Гербери”, і деякі види імітаторів іранських дронів для того, щоб суттєво навантажувати протиповітряну оборону.

КОСТЯНТИН КРИВОЛАП: У безпілотнику “Мисливець” немає нічого особливого

— Ідея безпілотника С-70 “Мисливець” з’явилася 2009 року, а 2012 року було проведено тендер. Після цього вони зварганили конструкцію, яку назвали стелс-технологіями. Але там стоять прості заклепки, які будуть світитися на радарах за 500 км.

Подібні безпілотні системи масою понад 20 тонн можна запускати тільки в пустельній місцевості, де відсутні засоби протиповітряної оборони. Тільки в такому разі вони літатимуть і виконуватимуть якісь функції. Але в умовах, коли, перепрошую, муха пролетіти не може через лінію бойового зіткнення, — не варіант. Необхідно розбиратися, що стоїть усередині цього С-70 — американські чи європейські компоненти, і як вони злютовані.

У Росії заявляли про здатність безпілотника “Мисливець” протистояти системам радіоелектронної боротьби, однак про наявність таких систем на борту поки що невідомо. Я не очікую, що ми там побачимо щось незвичайне або відбудуться якісь відкриття. Коли презентували й показали у 2019 році цей БпЛА, то перший політ відбувся не одразу. У росіян були великі проблеми з тим, щоб підняти його в повітря.

З погляду конструкції в новітньому російському безпілотнику немає нічого нового. Росіяни використовували центральну частину фюзеляжу і планера всього сімейства Су-27, тому що Су-27 — вдала технологічна платформа. Далі з’явилися Су-30, Су-34, Су-35 і Су-57 на базі цієї ж платформи.

У цьому виробі я вбачаю лише ознаки російської “аналоговнетної” зброї, яку я ставлю в один ряд із “Цирконом”, “Кинжалом»”, “Буревісником”, “Сарматом” та іншими. Тобто коли одночасно намагаються вирішити безліч проблем, щоб виглядати більшими, ніж є насправді. Вони кажуть про штучний інтелект, що “Мисливець” вестиме повітряний бій, буде система наведення вогню, він працюватиме з ракетами “повітря-повітря”, але це досить складні процеси.

Модернізація “Шахедов” і новий бойовий безпілотник “Мисливець”: розвиток сфери ударних БпЛА в Росії проаналізували експерти

Джерело: uatv.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua