Туреччина заблокувала експорт у Росію американських товарів військового призначення - FT

22 жовтня 2024 р. 20:45

22 жовтня 2024 р. 20:45


Туреччина заборонила експорт до Росії американського військового обладнання після того, як Вашингтон попередив Анкару про «наслідки».

Про це повідомляє Financial Times із посиланням на джерела, передає Укрінформ.

За словами співрозмовників видання, за останні тижні Анкара внесла зміни у митну систему, щоб унеможливити експорт понад 40 категорій товарів американського походження, які Вашингтон і його західні союзники вважають важливими для воєнних дій РФ в Україні.

Аналогічні товари, що походять з ЄС, були заблоковані раніше.

Заборонені товари входять у перелік 50 «високопріоритетних» товарів західного виробництва, які США, Велика Британія, ЄС і Японія визначили як ключові для російської воєнної машини. Вони включають сучасну електроніку, яка використовується в ракетах і безпілотниках, якими РФ атакує Україну, а також верстати та інше обладнання, що використовується для виробництва озброєнь .

За словами одного з співрозмовників FT, про обмеження не було оголошено публічно через «політичну делікатність» питання.

Адміністрація Байдена раніше наклала санкції на турецькі компанії за участь у торгівлі з Росією.

Видання зазначає, що до початку повномасштабної війни в Україні місячний обсяг експорту високопріоритетних товарів з Туреччини до Росії становив близько $3 млн на місяць, але у 2022 р. він зріс майже до $8 млн, згідно з офіційною турецькою статистикою. Незадовго до оголошення США про вторинні санкції він був на рівні $26,5 млн, а в липні 2024 року – вже $4,5 млн.

Повідомляється, що найважливішим постачальником пріоритетних товарів залишається Китай, який у липні 2024 року поставив до Росії товарів на суму $377 млн.

Індійський експорт до Росії зріс майже до $100 млн на місяць.

Як повідомляв Укрінформ, у серпні Вашингтон попередив Туреччину про «наслідки» за експорт до Росії американського військового обладнання, яке має важливе значення для воєнної машини Кремля.

Фото: unsplash

Туреччина заблокувала експорт у Росію американських товарів військового призначення - FT

Джерело: ukrinform.ua (Світ)