Фейки, дезінформацій та заклики до насильства: як вороги США намагаються вплинути на вибори президента

22 жовтня 2024 р. 21:25

22 жовтня 2024 р. 21:25


Росія, Китай та Іран мають намір поширювати суперечливі наративи , щоб розділити американців напередодні виборів у США 5 листопада, і навіть вдатися до розпалювання насильства після того, як виборці прийдуть на виборчі дільниці, заявили у вівторок представники розвідки США, пише Reuters.

“Іноземні актори, зокрема Росія, Іран і Китай, як і раніше мають намір роздмухувати суперечливі наративи, щоб розділити американців і підірвати довіру американців до демократичної системи США. Ця діяльність відповідає тому, що ці суб'єкти вважають своїми інтересами, навіть якщо якщо вони змінюють тактику", – сказав представник Офісу директора національної розвідки (ODNI).

Посадовець додав, що суб’єкти впливу винесли уроки з попередніх виборів у США та краще підготовлені використовувати можливості для розпалювання заворушень.

При цьому, за словами співрозмовника, вони можуть як використовувати вже звичні інструменти – дезінформацію та кібероперації, або навіть вдатися до фізичних погроз та насильства.

Разом із тим, зауважили спікери, американська розвідка не помітила співпраці між Росією, Китаєм та Іраном у діяльності впливу на вибори.

Вони також запевнили, що попри намагання іноземних акторів, система голосування достатньо надійна, тож вони не можуть змінити результат.

"Деякі іноземні суб'єкти також мають можливість розпалювати протести та вживати насильницьких дій протягом післявиборчого періоду. Зокрема, Іран і Росія, ймовірно, готові принаймні розглянути тактику, яка сприяла б такому насильству", – сказав представник ODNI.

У розсекреченому звіті, який оприлюднила після брифінгу Національна розвідувальна рада (NIC) – вищий аналітичний орган розвідки США – йдеться про те, що іноземні оперативники майже напевно поширюватимуть неправдиві заяви про порушення на виборах.

Вони також можуть використовувати кібератаки та шпигунство, щоб зірвати або змінити новини та державні веб-сайти, щоб сприяти плутанині щодо результатів і поширювати дезінформацію про процес підрахунку бюлетенів.

Представник ODNI сказав, що іноземні актори використовують соціальні медіа та інші онлайн-операції, щоб впливати на президентські перегони та вибори у Конгрес, щоб очорнити одних кандидатів або підтримати інших.

Один з посадовців розповів про деякі пости в соціальних мережах, які створені штучним інтелектом. У якості прикладу він навів опублікований на платформі  X допис, де висунуто неправдиві звинувачення проти губернатора Міннесоти Тіма Уолза, який у разі перемоги Камали Гарріс стане віцепрезидентом США.

Цей та інші дописи, зокрема і фейкові відео, що розміщено у соцмережах, за словами представника розвідслужби, поширено з подачі Росії.

“Огляд ЗМІ, проведений агентствами, показав також інші ознаки маніпуляцій, що відповідають діям російських акторів”, – додав чиновник.

На брифінгу для журналістів у вівторок представники розвідки заявили, що Росія воліла б, щоб переміг Дональд Трамп, тож прагнуть підірвати перспективи Гарріс отримати більшість. Водночас, іранські актори навпаки прагнуть не дозволити експрезидентові перемогти.

Очікується, що президентська гонка в США буде напруженою. Опубліковане у вівторок опитування Reuters/Ipsos показало, що віцепрезидентка від Демократичної партії Камала Гарріс має перевагу на над колишнім президентом- республіканцем Дональдом Трампом: її підтримують 46%  виборців проти 43% у Трампа.

Представник китайського посольства, коментуючи дані розвідки, зазначив, що Китай не має наміру втручатися у вибори та сподівається, що той, хто переможе, «буде відданий розвитку надійних і стабільних китайсько-американських зв’язків». Іран та Росія неодноразово  заперечували звинувачення США у втручанні у вибори.

Однак днями звільнений в рамках обміну утримуваними між США та Росією торгівець зброєю Віктор Бут публічно заявив, що мирної передачі влади у США не буде.

“Я думаю, що там почнеться конфлікт. Скоріш за все, багато штатів в тій чи іншій мірі не визнають результати. Країна вже й так розділена. Тобто в будь-якому разі там почнуться масові заворушення, які навряд чи швидко закінчаться. Тому будемо спостерігати”, – сказав він.

Фейки, дезінформацій та заклики до насильства: як вороги США намагаються вплинути на вибори президента

Джерело: zn.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua