Росія відповідальна за смерть української журналістки Рощиної — заява єврокомісара

22 жовтня 2024 р. 21:34

22 жовтня 2024 р. 21:34


Росія несе відповідальність за загибель української журналістки Вікторії Рощиною та за переслідування журналістів на окупованих територіях України. Про це сьогодні, 22 жовтня, під час дебатів у Європарламенті у Страсбурзі, присвячених захисту європейських журналістів, які висвітлюють російську агресивну війну проти України, заявив європейський комісар з питань клімату Вопке Гукстра, повідомляє кореспондент FREEДОМ у Європі.

За словами Гукстра, російська влада спочатку знищила незалежну журналістику на своїй території, а потім перенесла всі практики та на окуповану. Він зазначив, що все це було зроблено навмисне для того, змусити журналістів мовчати.

“Усередині країни простір для ЗМІ різко скоротився після початку повномасштабного вторгнення Росії до України. Багато ЗМІ змушені були припинити свою діяльність. Більшість незалежних журналістів залишили країну, і багато з них фактично зазнають переслідувань. І це жахливе переслідування незалежних ЗМІ також поширилося на лінію фронту та тимчасово окуповані Росією території України. І саме там Росія переслідує, залякує та застосовує насильство щодо журналістів та працівників ЗМІ, — повідомив єврокомісар.

Він навів дані організації “Репортери без кордонів”, згідно з якими з початку повномасштабного вторгнення жертвами російських злочинів стали понад 100 журналістів, з них 35 поранено, а 12 затримано. 233 ЗМІ було закрито на тимчасово окупованих Росією територіях. Єврокомісар окремо нагадав про загибель української журналістки Вікторії Рощиною у російській в’язниці, про яку стало відомо 10 жовтня.

“За наявною інформацією, Вікторія загинула під час переведення до Москви з в’язниці в Таганрозі. І саме російська влада, і ніхто інший, взяла на себе повну відповідальність за її безпеку, за її здоров’я та фізичну недоторканність, коли вони затримали її на тимчасово окупованих українських територіях у серпні 2023 року”, — заявив Гукстра.

Видання “Ґраті” повідомляло, що, за даними, отриманими з Міноборони Росії, Вікторія Рощина загинула 19 вересня.

Нагадаємо, директорка фонду “Русь сидящая” Ольга Романова повідомила , що журналістка Вікторія Рощина утримувалася в одній з найжорстокіших в’язниць у Росії. І на сьогоднішній момент у СІЗО № 2 у Таганрозі утримується ще дуже багато українців — і військовополонені, і цивільні.

Росія відповідальна за смерть української журналістки Рощиної — заява єврокомісара

Джерело: uatv.ua (Світ)