Чому Путін не поїде на саміт G20 до Бразилії — думка дипломата

22 жовтня 2024 р. 22:28

22 жовтня 2024 р. 22:28


Путін не поїде на саміт “Великої двадцятки” (G20) до Бразилії не так через страх перед можливим арештом як воєнного злочинця, як через побоювання, пов’язані з самим перельотом і можливими обставинами в дорозі. Таку думку сьогодні, 22 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив дипломат, надзвичайний і повноважний посол України в Республіці Хорватія, Боснії і Герцеговині (2010-2017 рр.) Олександр Левченко.

“Росія — не соціалістична країна, тому капіталістичних країн йому нема чого боятися, але він боїться іншого. Я б навіть не сказав, що боїться арешту. Упевнений, що бразильська сторона йому гарантувала, що його не заарештують. Але йому доведеться летіти через усю Європу, через усю Атлантику і повертатися тим самим маршрутом. Людина себе дуже любить і цінує. За такого тривалого перельоту, якщо вона навіть захоче десь зупинитися, виникає питання — де?”, — зазначає Левченко.

На його думку, можливий варіант, за якого російський диктатор полетить до Бразилії через Африканський континент, де є надійні диктаторські режими, або ж напряму з Росії.

“Однак він розуміє, що під час польоту він уразливий, і як будь-який диктатор, що поважає себе, вирішив перестрахуватися. Тому, найімовірніше, замість нього полетить Лавров. Як і очікувалося, Путін боїться не стільки арешту — бразильці б його не заарештували — скільки самого перельоту і можливих обставин: шторм, негода, відмова двигуна тощо. Це його стримує”, — вважає Олександр Левченко.

Нагадаємо, 17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Путіна та уповноваженої при президентові Росії з прав дитини Львової-Бєлової. Їм інкримінують незаконну насильницьку депортацію дітей з окупованих територій України.

Раніше Європейський Союз закликав усі держави, які ратифікували Римський статут, виконувати свої зобов’язання. Зокрема йдеться про арешт російського диктатора Володимира Путіна на підставі ордера, виданого Міжнародним кримінальним судом.

Чому Путін не поїде на саміт G20 до Бразилії — думка дипломата

Джерело: uatv.ua (Світ)