Податок на собак у Німеччині приніс у скарбницю 421 мільйон євро

22 жовтня 2024 р. 23:02

22 жовтня 2024 р. 23:02


Згідно з підрахунками Федерального статистичного управління Німеччини, у 2023 році податки на собак принесли щонайменше 421 мільйон євро доходу.

За десять років надходження зросли більш ніж на 40%, а порівняно з попереднім роком — на 1,6%, повідомляє німецька газета Deutschlandfunk. Хоча в деяких німецьких містах існує податок на коней, загалом він поширюється тільки на собак, але не на інших домашніх тварин.

У Німеччині популяція собак є найбільшою в Євросоюзі. У 2020 році в Німеччині «налічувалося трохи більше ніж 10 мільйонів домашніх собак, тобто за 10 років поголів'я подвоїлося», розповів Еммануель Дюкрос в інтерв'ю Europe 1.

Ціна на корм для собак у Німеччині 2023 року зросла в середньому майже на 17%, за даними Statistisches Bundesamt, і цей податок може являти собою істотний додатковий тягар залежно від місця проживання власника, оскільки німецькі муніципалітети можуть вільно встановлювати ставку цього податку та умови.

Суми та умови варіюються від міста до міста. Наприклад, у Берліні власники повинні платити 120 євро на рік, якщо в них один собака, і 180 євро, якщо два. У Бремені річна ставка податку за собаку становить 150 євро, що є найвищим показником у країні.

У Франкфурті ставка податку на одного собаку становить лише 102 євро, але якщо у вас є ротвейлер, американський бульдог або пітбуль, ставка податку зростає до 900 євро за собаку на рік. Те ж саме відбувається і в Нюрнберзі, де власник бійцівського собаки повинен платити 1 056 євро на рік. Однак якщо тварина проходить тест на характер, сума знижується до 264 євро.

Цей податок існує з XVI століття. Тоді, як зазначає Les Echos, він використовувався для того, щоб замінити обов'язок незалежних фермерів брати своїх собак на полювання. Майже через 500 років цей податок, який раніше стягувався у вигляді зерна, наприклад ячменю або жита, продовжує існувати в більш сучасній формі.

Щойно собака досягає тримісячного віку, власники повинні зареєструватися в місцевій раді «для цілей оподаткування», як повідомляє Tarifcheck, німецький сайт порівняння цін. Якщо податок не буде сплачено, власнику загрожує штраф у розмірі «кількох тисяч євро за кожну незареєстровану собаку», зазначає сайт.

Проте, за даними німецьких податкових органів, приблизно чверть числа чотириногих компаньйонів вислизає від податків. Слід зазначити, що власники деяких видів собак, наприклад, собак-поводирів для сліпих, собак-рятувальників або пастухів, а також люди з низьким рівнем доходу можуть отримати звільнення від сплати податку.

Інші країни

Швейцарія також просить власників собак зробити свій внесок у державні фінанси. Як і у сусідів, вартість податку варіюється від місця до місця, а точніше, від кантону до кантону і від муніципалітету до муніципалітету. У 2019 році податок на собаку в Устері становив 200 швейцарських франків на рік (212 євро), а в Лієсталі або Беллінцоні — всього 70 швейцарських франків (74 євро).

У Франції аналогічний податок існував до 1971 року, але був скасований через недостатню прибутковість. Створений для боротьби зі сказом за часів Наполеона III, він коштував лише 1 або 2 франки і залежав від розміру собаки. Проте, він може принести французькій державі 990 мільйонів євро, якщо виходити зі швейцарського податку.

Ця нова перспектива аж ніяк не тішить асоціації захисту тварин, які побоюються збільшення кількості відмов від тварин з боку власників, які не бажають платити зайву суму за свого улюбленця. Для Німеччини проблема вирішена шляхом чергового удару по гаманцю: відмова від тварини або жорстоке поводження з нею карається штрафом до 25 000 євро, на відміну від Франції, де штрафу немає взагалі. У Франції майже 30% сімей мають собак.

Податок на собак у Німеччині приніс у скарбницю 421 мільйон євро

Джерело: www.epochtimes.com.ua (Світ)