В Австрії хочуть сформувати коаліцію без переможців виборів, які виступають проти підтримки України

22 жовтня 2024 р. 23:40

22 жовтня 2024 р. 23:40


В Австрії намагаються сформувати парламентську коаліцію без участі ультраправої "Партії свободи", яка виграла вибори , але виступає проти допомоги Україні.

Про це повідомляє Reuters.

"Партія свободи" (FPO), яка підтримує проросійські настрої та скептично ставиться до ЄС, здобула перемогу на парламентських виборах 29 вересня, отримавши близько 29% голосів. Однак, для формування уряду партії потрібна коаліція, оскільки вона не досягла абсолютної більшості в парламенті.

Лідер партії Герберт Кікл заявив, що прагне обійняти посаду канцлера в новому уряді, очолюваному "Партією свободи". Втім, інші політичні сили відмовилися співпрацювати з ультраправими.

Водночас президент Австрії Александр ван дер Беллен доручив формування нового уряду чинному канцлеру Карлу Негаммеру, який очолює консервативну "Народну партію" (OVP). Ван дер Беллен наголосив, що перемога на виборах не гарантує автоматичного права на формування уряду. Він підкреслив, що для цього партія повинна отримати понад 50% голосів, а не просто випередити інші політичні сили.

Ситуація є безпрецедентною: жодна партія не бажає формувати коаліцію з переможцем виборів. Водночас Негаммер має можливість сформувати коаліцію за участю своєї "Народної партії", яка посіла друге місце, соціал-демократів (SPO), які стали третіми, і ліберальної партії Neos. Такий альянс замінить традиційного партнера "Народної партії" ‒ "Зелених".

Негаммер зазначив, що поки не може гарантувати успішність коаліційних переговорів, але пообіцяв діяти з відповідальністю перед країною.

Австрія і без перебування при владі ультраправих не належала до табору країн, які надають активну допомогу Україні. Чи створить перемога Австрійської партії свободи додаткові проблеми для підтримки України?

Відповідь на це питання дає Петро Герасименко в статті "Перемога ультраправих в Австрії: чи варто остерігатися Україні" .

В Австрії хочуть сформувати коаліцію без переможців виборів, які виступають проти підтримки України

Джерело: zn.ua (Світ)