Туреччина експортувала до Росії військові товари, але тепер ввела таємну заборону на це

23 жовтня 2024 р. 06:07

23 жовтня 2024 р. 06:07


Основні тези

  • Туреччина таємно заборонила експорт військових товарів до Росії після попередження від США, обмеживши 50 найменувань, зокрема мікрочипи та системи дистанційного керування.
  • Обсяги експорту цих товарів з Туреччини до Росії різко зросли після вторгнення, але з 2024 року почали знижуватися, оскільки збільшився ланцюжок постачання через Казахстан і Азербайджан.
  • Росія отримує західні військові деталі переважно через Китай, експорт яких у липні 2024 року досяг 377 мільйонів доларів.

У російській зброї є західні деталі , фото Getty Images

Анкара допомагала Росії обходити санкції, постачаючи окупантам західні товари військового призначення, зокрема американські. Але припинила робити це після попередження від США.

Такі дані повідомили джерела Financial Times . Утім, заборона на цей експорт таємна – через чутливість питання.

Дивіться також Що означає "локаційно втрачені БпЛА": військовий пояснив, як працює РЕБ

Як Туреччина постачала до Росії військові товари

Туреччина експортувала до Росії продукцію військового призначення, вироблену у США . Та у Вашингтоні пригрозили наслідками, якщо це продовжиться.

Тож турецька митниця таємно обмежила експорт 50 найменувань. Публічно про це не оголосили, бо питання політично чутливе .

До переліку увійшли:

  • мікрочипи;
  • системи дистанційного керування;
  • процесори та карти пам'яті, які використовують у ракетах і дронах;
  • верстати та інше обладнання.

США, Велика Британія, ЄС та Японія називають ці деталі критично важливими для російських військових.

Журналісти проаналізували дані державної статистики та дійшли висновку: обсяги турецького експорту цих товарів з початку повномасштабного вторгнення Росії зросли у понад 12 разів і станом на грудень 2022 року досягнули 38 мільйонів доларів .

З початку 2024 року обсяги експорту товарів військового призначення до Росії почали знижуватися – до серпня цей показник впав до 4,1 мільйона доларів . Так сталося тому, що збільшився ланцюжок постачання, який тепер включає Казахстан і Азербайджан.

Росія переважно отримує західні військові деталі через Китай : в липні 2024-го їхній експорт досяг 377 мільйонів доларів.

Туреччина експортувала до Росії військові товари, але тепер ввела таємну заборону на це

Джерело: 24tv.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua