Ватикан і Китай продовжують угоду про призначення католицьких єпископів (ВІДЕО)

23 жовтня 2024 р. 10:35

23 жовтня 2024 р. 10:35


Ухвалене у вівторок рішення Ватикану і Китаю продовжити на чотири роки угоду про призначення католицьких єпископів у комуністичній країні свідчить про новий рівень довіри між двома сторонами, вважають аналітики.

Про продовження терміну дії угоди (знакового договору, укладеного у 2018 році, який дає китайським чиновникам можливість впливати на те, кого Папа Франциск призначає єпископами в країні) – було вперше оголошено на пресбрифінгу в Пекіні.

Ватикан підтвердив цей крок у своїй заяві, сказавши, що він «як і раніше прихильний до продовження шанобливого і конструктивного діалогу» з Китаєм. Раніше угоду продовжували кожні два роки.

«Святий Престол... показує, що він досить упевнений у собі, щоб не змушувати Пекін звітувати кожні два роки», – сказав Мішель Шамбон, учений, який багато писав про католицьку церкву в Китаї.

«Це чіткий сигнал про те, що так, тепер є певний рівень довіри», – сказав Шамбон, науковий співробітник Азіатського дослідницького інституту в Сінгапурі.

Консервативні католики критикують угоду як таку, що передає Китаю занадто багато контролю. 92-річний кардинал Джозеф Цзен, який обіймав посаду єпископа Гонконгу в 2002-09 роках, був одним із найзатятіших критиків.

Ватикан стверджує, що угода розв'язує розкол між підпільною церквою, яка присягнула на вірність Ватикану, і контрольованою державою Католицькою патріотичною асоціацією, що тривав десятиліттями.

Інформація про угоду ніколи не публікувалася, а тільки описувалася дипломатичними чиновниками. Ватикан стверджує, що Папа зберігає за собою право ухвалювати остаточні рішення про призначення китайських єпископів.

За словами Шамбона, Франциск призначив близько 10 нових єпископів у рамках угоди, і ще 15 єпископів, чиї посади раніше заперечувалися, тепер отримали офіційний статус, що зачіпає близько 25% керівництва Католицької церкви в Китаї.

Джанні Валенте, директор ватиканського інформаційного агентства Fides, яке багато пише про китайську церкву, сказав, що розглядає продовження угоди на чотири роки «як позитивний елемент у тому сенсі, що вони дають собі більше часу для спільної роботи».

У заяві Ватикану, опублікованій у вівторок, йдеться про те, що він сподівається на «подальший розвиток двосторонніх відносин на благо католицької церкви в Китаї і китайського народу загалом».

Виступаючи минулого місяця після закінчення турне країнами Південно-Східної Азії та Океанії, Франциск сказав, що результати угоди 2018 року «хороші».

«Я задоволений діалогом із Китаєм», – сказав 87-річний понтифік. «Ми працюємо з доброю волею».

Два китайських єпископи наразі перебувають у Римі, щоб узяти участь у дискусіях на саміті католицьких лідерів, який проходить у Ватикані протягом місяця.

Ватикан і Китай продовжують угоду про призначення католицьких єпископів (ВІДЕО)

Джерело: www.epochtimes.com.ua (Світ)