Кремль витрачає дедалі більше грошей на війну проти України, з держбюджету йде тільки частина витрат, — розбір економіста

23 жовтня 2024 р. 10:57

23 жовтня 2024 р. 10:57


Реальні витрати Росії на війну проти України значно перевищують суми, закладені в державному бюджеті. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Росія хоче закласти в держбюджеті на оборонні витрати понад 13 трлн рублів — це більше третини всіх витрат бюджету, й така сума є рекордною.

“Коли ми з вами говоримо про специфіку витрат на війну, на військово-промисловий комплекс, на утримання збройних сил, десь приблизно третина бюджету, коли виділяється на військові потреби — це, по суті, є тією граничною величиною, яка дає змогу більш-менш підтримувати цивільний внутрішній ринок у рамках рівноваги. Збільшення цих витрат автоматично призводитиме до виникнення різких провалів у цивільному секторі, що є дуже, скажімо, ситуативною проблемою, і, як наслідок, громадяни стикатимуться з дефіцитом тих чи інших товарів і послуг. Насамперед ідеться про продовольчий комплекс”, — сказав економіст.

Водночас Пендзин зазначив, що структура економіки та рівень споживання в різних регіонах РФ дуже відрізняється.

“Але знову ж таки, дивіться, дуже досить яскравий показник. Напевно, ні для кого не секрет, що під час підписання контракту зі збройними силами Російської Федерації, контрактник отримує одноразову виплату. У засобах масової інформації досить часто звучить цифра, що, наприклад, у деяких областях одноразова виплата становить десь близько 25-28 тисяч доларів, ну, ось рахуйте, суми досить великі. При цьому потрібно чітко розуміти, що сам російський центральний бюджет фінансує 450 тисяч російських рублів при виплаті контракту. Решту грошей виплачують із місцевих бюджетів. Витрати місцевих бюджетів, наприклад, на разову виплату контрактникам, вони належать до військових витрат центрального бюджету чи ні? Ні, не належать. Вони здійснюються? Так, 100%”, — сказав він.

Економіст підкреслив, що гроші з центрального бюджету РФ — це тільки частина тих витрат, які Росія спрямовує на війну. Решта — це витрати суб’єктів РФ, витрати виробничих об’єднань, які фінансують якісь додаткові напрямки, пов’язані з російською армією, тощо.

“Тому більш коректно ми зараз можемо говорити тільки про частину військових витрат. У реальній дійсності вони значно більші. І вони, природно, перетікають із тих національних проєктів, із тих напрямів, які зазвичай вкрай цікавлять населення. Це проєкти, пов’язані з поліпшенням рівня життя, з будівництвом нових лікарень, з благоустроєм міст. Тобто, власне, те, на що і мають витрачатися гроші платників податків. Але, з усім тим, ось ці кошти і центрального, і регіональних бюджетів, вони йдуть у зовсім іншому напрямку. Так що, ще раз повторюю, обговорюючи 13,5 трильйонів рублів — це тільки частина цих витрат, які фактично Російська Федерація витрачає на війну”, — сказав Пендзин.

Нагадаємо, новим проєктом бюджету Російської Федерації на тлі нарощування військових витрат передбачено скорочення соціальних : з 7,5 трлн руб. до 6,8 трлн руб.

Кремль витрачає дедалі більше грошей на війну проти України, з держбюджету йде тільки частина витрат, — розбір економіста

Джерело: uatv.ua (Світ)