РФ модернізує “Шахеди”, але українські військові їх збивають, як і всі інші дрони, — авіаційний експерт

23 жовтня 2024 р. 10:57

23 жовтня 2024 р. 10:57


Росіяни модернізують “Шахеди” для ударів по Україні. Але, незважаючи на вдосконалення в різних напрямках, відсоток знищення ворожих безпілотників залишається високим — на рівні 80-85%, а буває і вищим за 90%. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ повідомив авіаційний експерт Костянтин Криволап.

Він наголосив, що українські розробники також не стоять на місці, знаходячи нові засоби протидії російським дронам.

“Якби ми не могли протидіяти то, напевно, були б якісь зовсім інші результати ураження. Ще два місяці тому були повідомлення (від Повітряних сил ЗСУ, — ред.) про те, що ціль локаційно втрачено. Якщо, наприклад, йшлося про 50 “Шахедів”, то 3-4 з них було локаційно втрачено. Потім їх почало ставати 10%, а потім — значно більше. І ось зараз уже бувають дні, коли цих локаційно втрачених дронів до 50% від усієї кількості”, — сказав Криволап.

Він пояснив, що локаційно втрачений дрон — це той, якого локатор не бачить.

“А коли локатор не бачить дронів? Коли вони лежать у землі або коли далеко полетіли. Чого вони там опинилися, у цій землі? Тому що засобами РЕБ їх змусили виконувати, скажімо так, танці з бубном по колу, виробляти паливо і лягати на наші поля і городи. Або відправляють їх на батьківщину, в “Россию-матушку”. Або до улюбленого молодшого брата чи сестри РФ, у Білорусь”, — зазначив експерт.

Криволап нагадав, що росіяни давно намагаються модернізувати дрони типу “Шахед” — у цілій низці напрямків.

“Вони змінювали матеріали для того, щоб змінювати радіолокаційну помітність БпЛА. У них є і білі, і чорні, і сіренькі дрони. Потім окупанти посилювали дрони різними видами антен, встановлювали CRPA-антени типу “Комета”. Ставили не по одному модулю, а по чотири, сподіваючись захиститися від нашого РЕБу. Наш РЕБ підвищував потужність і все одно добивав ці “Шахеди”, – сказав гість ефіру.

Також, за словами Криволапа, росіяни намагалися збільшувати бойову частину своїх дронів. Були “Шахеди” з бойовою частиною до 80 кг замість 50 кг.

Крім того, перші “Шахеди” взагалі не мали інерціальних систем наведення, окупанти сподівалися просто на GPS, доповнив спікер.

“Але виявилося, що за GPS літати не дуже-то добре. По-перше, не скрізь можна отримати сигнал. А по-друге, якщо є якісь станції, які можуть хоч трохи його глушити, то вони збивалися з маршруту і зникали, губилися. Тоді почали ставити інерціальні системи. Потім була інформація про те, що росіяни почали використовувати в “Шахедах” картки “Київстар”, щоб у такий спосіб за мобільним зв’язком визначати хоча б місце падіння цього дрона і дізнаватися, де стоять наші радіотехнічні системи”, — сказав авіаексперт.

Тепер же, за словами Криволапа, росіянам поставили завдання зробити серйознішу, поліпшену версію “Шахеда”, у якій би був серйозний відеозв’язок для того, щоб оператор, який запускає дрон, міг спостерігати за польотом і коригувати його, міг змінювати завдання та багато чого іншого, що відрізняє примітивний безпілотник від більш технологічного пристрою.

“Але при цьому ми і ці, покращені дрони, збиваємо точно так само, як і всі інші “Шахеди”. Якщо подивитися, то відсоток збиття “Шахедів” досить високий — 80-85% і до 90%, а буває і 94%. Тобто ми, незалежно від того, що росіяни там модернізують, ефективно збиваємо дрони”, — резюмував гість ефіру.

РФ модернізує “Шахеди”, але українські військові їх збивають, як і всі інші дрони, — авіаційний експерт

Джерело: uatv.ua (Світ)