Білл Гейтс вперше зробив пожертву кандидату у президенти США

23 жовтня 2024 р. 16:58

23 жовтня 2024 р. 16:58


На тлі виборчої кампанії у США, яка дедалі більше розгорається, яскраво виділяється відкрита підтримка Трампа (яка іноді межує з підкупом виборців) мільярдером Ілоном Маском, тоді як у Гарріс таких значущих постатей у співчуваючих не спостерігалося.

І раптом весь світ здивувала воістину незвичайна новина. Про неї повідомила NYT із посиланням на три незалежні анонімні джерела.

Після десятиліть перебування осторонь політики Білл Гейтс, одна із найбагатших людей світу , у приватному порядку повідомив, що нещодавно пожертвував близько 50 мільйонів доларів некомерційній організації, що підтримує президентську кампанію віцепрезидента Камали Гарріс.

Пожертвування мало залишитися в таємниці. Пан Гейтс, один із засновників Microsoft, публічно не підтримував пані Гарріс, і його пожертва стала б значною зміною в стратегії, яка раніше утримувала його від подібних подарунків.

Однак цього року в приватних розмовах із друзями та іншими людьми Білл Гейтс висловив занепокоєння тим, який вигляд матиме друге президентство Дональда Трампа, він наголосив, що міг би працювати з будь-яким із кандидатів. Гейтс не має тісних стосунків із Камалою Гарріс, але він відзначав роботу адміністрації Байдена і Гарріс у боротьбі зі зміною клімату.

За словами двох осіб, близьких до фонду, філантропічна організація Гейтса, Фонд Білла і Мелінди Гейтс, значно стурбована можливим скороченням програм із планування сім'ї та глобальної охорони здоров'я в разі обрання Трампа.

Як заявили джерела, Гейтс говорив про свою пожертву на користь Гарріс зі своїми колегами, зокрема з Майком Блумбергом, колишнім мером Нью-Йорка, який розглядав можливість зробити аналогічний за розміром подарунок. За словами співрозмовників, пожертвування Гейтса було спрямовано саме в некомерційний підрозділ - Future Forward USA Action, який не розкриває своїх донорів. Таким чином, будь-який внесок Гейтса ніколи не з'явиться в жодній публічній декларації.

У своїй заяві, зробленій у відповідь на цю інформацію, Гейтс не став прямо говорити про пожертвування або пропонувати підтримати Гарріс у передвиборчих перегонах. Він підкреслив свою двопартійність, але також сказав, що «ці вибори інші».

Блумберг і Гейтс - давні друзі, яких об'єднує філантропія і питання громадської охорони здоров'я та зміни клімату. Друзі та донори-демократи давно закликали Гейтса, чиї статки оцінюють у 162 мільярди доларів, узяти участь у боротьбі з Трампом, але він завжди чинив опір, оскільки хотів співпрацювати з будь-ким з обраних кандидатів. Але, мабуть, відійшов від своїх намірів.

Кілька років тому засновник Microsoft Білл Гейтс покинув раду директорів компанії , оголосивши про це рішення на особистій сторінці в LinkedIn. Але він допомагатиме в розробці стратегії корпорації, передає CNBC.

«Microsoft завжди буде важливою частиною мого життя, і я продовжуватиму співпрацювати з (РЕД. гендиректором корпорації) Сатьєю Наделлою і технічним керівництвом, щоб допомогти сформувати бачення компанії і досягти амбітних цілей», - повідомив Гейтс.

У Microsoft сказали, що підприємець приділятиме більше часу благодійній діяльності у сфері охорони здоров'я, освіти та боротьби зі змінами клімату. Гейтс продовжить роботу в компанії як радник Наділли та інших керівників Microsoft.

Білл Гейтс вперше зробив пожертву кандидату у президенти США

Джерело: zn.ua (Світ)