Не можна довіряти такій країні як Росія в побудові чогось для майбутнього, — представник ЄС про саміт БРІКС

23 жовтня 2024 р. 18:08

23 жовтня 2024 р. 18:08


Росія не є надійним партнером для того, щоб реалізовувати з нею довгострокові міжнародні проєкти та сподіватися, що вона виконуватиме взяті на себе зобов’язання. Про це сьогодні, 23 жовтня, під час брифінгу в Брюсселі заявив представник зовнішньополітичної служби Європейського Союзу Петер Стано, відповідаючи на запитання щодо ініціатив Росії зі створення в майбутньому альтернативних систем міжнародних платежів для країн членів БРІКС, які потенційно можуть бути використані для обходу санкцій ЄС, повідомляє кореспондент FREEДОМ в Європі.

Стано наголосив, що він не може коментувати ініціативи інших міжнародних організацій, зокрема БРІКС, до якого входить безліч країн з абсолютно різним бекграундом та інтересами, не завжди спільними. Водночас представник ЄС нагадав країнам-учасникам саміту БРІКС у Казані про те, що Росія не дотримується своїх обіцянок і зобов’язань і найяскравіший приклад цього — російська агресія проти України.

“Більшість із цих країн прекрасно обізнані, що довіра до Росії нульова. Не можна довіряти такій країні як Росія в побудові чогось для майбутнього, тому що ми вже знаємо з недавньої історії, що Росія не дотримується своїх зобов’язань, коли вирішує слідувати й агресивно просувати свої інтереси, зокрема й за допомогою військової сили. Тому не можна довіряти Росії у виконанні своїх зобов’язань, тому що Росія, навіть зараз, поки ми говоримо, поки розгортається саміт, безпосередньо порушує Статут ООН, міжнародне право, свої власні міжнародно-правові зобов’язання. І партнери знають це, тому вони можуть вести обговорення”, — зазначив Стано.

За його словами, ЄС не збирається коментувати потенційний результат обговорень у рамках саміту ЄС, і що з цих обговорень буде згодом реалізовано, якщо взагалі буде реалізовано.

“Суть у тому, що ми в будь-якому разі уважно стежимо за перебігом і результатами будь-яких заходів БРІКС. І, як я вже сказав, майже всі члени БРІКС мають індивідуальне партнерство також з Європейським Союзом. У нас є свій канал співпраці та спілкування з ними, і ми розраховуємо на їхній внесок, щоб змусити Путіна припинити те, що він робить зараз. Дії Путіна — це кричуще порушення міжнародного права, міжнародних угод і Статуту ООН”, — заявив представник зовнішньополітичної служби ЄС.

Раніше Петер Стано заявив , що всім учасникам саміту БРІКС у Казані варто закликати Путіна припинити війну проти України.

Не можна довіряти такій країні як Росія в побудові чогось для майбутнього, — представник ЄС про саміт БРІКС

Джерело: uatv.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua