Евакуація з прифронтового Мирнограда: як місцевим жителям допомагають виїхати з небезпечних районів (ВІДЕО)

23 жовтня 2024 р. 19:02

23 жовтня 2024 р. 19:02


Жителі Покровського району Донецької області продовжують залишати прифронтові населені пункти. За останні три дні в інші регіони України було евакуйовано понад 300 осіб. Ті, хто вивозить людей з лінії фронту — волонтери та поліція — щодня наражаються на небезпеку, оскільки маршрути перебувають під постійним обстрілом російської армії, повідомляє кореспондентка FREEДОМ Альона Грамова.

21 жовтня російські війська завдали ракетного удару по багатоквартирному будинку в Мирнограді, де проживали п’ять осіб. Унаслідок атаки загинули двоє мирних жителів, імовірно — уродженці Авдіївки. Складно уявити, скільки жертв могло б бути, якби не проводилася масова евакуація.

За останні два місяці з прифронтового міста евакуювалися близько понад 15 тисяч осіб. У населеному пункті майже місяць немає електрики, води, газу. Щодня обстрілами російська армія стирає місто з лиця землі.

“Я вчора вдруге народився. У мене 20 травня день народження, а вчора був другий день народження”, — каже житель Мирнограда Микола.

У місті практично немає мобільного зв’язку, що ускладнює роботу евакуаційних груп. Волонтери кажуть, що складно додзвонитися мирним жителям і попередити про свій приїзд. Тому пенсіонерка Ольга Костянтинівна зранку чекала групу з речами біля свого будинку.

“(Шкода місто залишати?) Не знаю, як і сказати. Я тут народилася і прожила. У цьому будинку вже 60 років прожила…”, — ділиться Ольга Костянтинівна.

Забираючи тих, хто точно наважився на евакуацію, волонтерам вдається вмовити і тих, хто сумнівався.

“Безкоштовно вас везуть, зараз зібралися і поїхали. Збирайтеся. Я нікого не кидаю. Я буду з вами”, — каже один із волонтерів мешканці Мирнограда.

Також волонтери заїжджають і в один із найнебезпечніших районів міста, який перебуває під постійними обстрілами, а за пересуванням вулицями стежать дрони російських військ. У цьому районі необхідно використовувати броньовану техніку.

Найбільш обстрілюваний район Мирнограда розташований приблизно за один кілометр від фронту: діяти потрібно швидко. Уцілілих будинків немає, проте тут, як і раніше, живуть люди.

Місцевий пенсіонер Олександр Вадимович уже кілька днів очікував на евакуацію. У 76-річного чоловіка проблеми зі здоров’ям — він погано ходить і каже, що залишатися без комунікацій неможливо.

“Мені обстріли не страшні. Як жити, адже зима. Уже зараз мені холодно — і холодно, і голодно, і світла… Розумієте, нічого немає. Ось що страшно”, — розповідає Олександр Вадимович.

Обласна військова адміністрація та волонтери продовжують закликати місцевих мешканців виїжджати, адже фронт надто близько, а тому повернути електрику, воду і газ у будинки під час бойових дій неможливо.

“Зараз ми були в тому районі, де сильні прильоти. Багато евакуаційних груп, волонтерів, організацій не можуть туди доїхати, тому що йдуть дуже сильні обстріли”, — каже волонтер Олег Леонтьєв.

Також із Мирнограда вдалося вивезти всі сім’ї з дітьми. Більша частина населення, яка ще залишається в місті — люди пенсійного віку. За даними місцевої влади, це близько 3 тисяч осіб.

Евакуація з прифронтового Мирнограда: як місцевим жителям допомагають виїхати з небезпечних районів (ВІДЕО)

Джерело: uatv.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua