У МЗС України прокоментували підсумкову декларацію саміту БРІКС

23 жовтня 2024 р. 19:10

23 жовтня 2024 р. 19:10


Міністерство закордонних справ України відреагувало на підсумкову декларацію саміту БРІКС, який нині проходить у Казані, та вказали, що вона продемонструвала, що це об'єднання не має єдиної позиції щодо агресії РФ проти України. У відомстві переконані, що це повʼязано з підтримкою абсолютної більшості цих країн принципів Статуту ООН.

"Вважаємо, що цей текст фактично свідчить, що Росії не вдалося «експортувати» учасникам саміту БРІКС свої неоімперіалістичні погляди на зміну світового правопорядку та глобальної архітектури безпеки через агресію проти України.", - йдеться в повідомленні.

У МЗС звернули увагу на 36-й пункт підсумкової декларації цього саміту щодо України, де учасники нагадали про власні національні позиції, відданість цілям і принципам Статуту ООН, а також мирному врегулюванню та дипломатії.

У відомстві також повідомляють, що зазнали фіаско спроби Росії навʼязати уявлення про нібито альтернативну позицію так званого "Глобального Півдня" щодо військової агресії РФ проти нашої країни.

"Саміт БРІКС, який Росія планувала використати для розколу світу, лише вчергове засвідчив, що світова більшість залишається на боці України у її прагненні гарантувати встановлення всеохоплюючого, справедливого та сталого миру на основі поваги до міжнародного права та Статуту ООН, включно з принципом територіальної цілісності у міжнародно визнаних кордонах", - додали в МЗС.

Там також закликали всі країни, "які стоять на боці міжнародного права, а не права сили", приєднатися до втілення Формули миру.

До Казані (Республіка Татарстан РФ) прибули 36 світових лідерів саміт БРІКС, який розпочався напередодні та триватиме до 24 жовтня. Зокрема, у ньому беруть участь лідер Китаю Сі Цзіньпін, прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді, президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган та генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш.

У МЗС України вказали, що участь Гутерреша в цьому саміті завдає шкоди репутації ООН та не сприяє миру. У міністерстві нагадали, що запрошення України на Глобальний саміт миру, який відбувся влітку, генсек ООН відхилив.

В Інституті вивчення війни раніше повідомляли, що Росія, спробує скористатися самітом БРІКС для розробки механізмів, які сприятимуть підтримці її війни проти України. Зокрема Кремль планує укласти нові угоди з незахідними країнами, щоб зменшити вплив санкцій.

У МЗС України прокоментували підсумкову декларацію саміту БРІКС

Джерело: zn.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua