У Європарламенті закликали Росію припинити катування українських полонених

23 жовтня 2024 р. 19:27

23 жовтня 2024 р. 19:27


Росія має негайно припинити застосовувати тортури щодо українських військовополонених, надати незалежним спостерігачам доступ до них і виконувати всі свої міжнародні зобов’язання щодо полонених. Про це сьогодні, 23 жовтня, під час дебатів у Європарламенті в Страсбурзі з питання воєнних злочинів Російської Федерації, які тривають, заявив єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс, повідомляє кореспондент FREEДОМ в Європі.

Він нагадав про нещодавнє вбивство дев’яти полонених українських військових у Курській області Росії. Рейндерс зауважив, що є інформація щонайменше про 177 українських військових, які загинули в російському полоні.

Жорстоке поводження з українськими військовополоненими не обмежується позасудовими стратами, про що свідчить доповідь Управління Верховного представника ООН з прав людини, опублікована 1 жовтня. Застосування тортур щодо полонених має систематичний характер.

“Військовополонені піддаються різним видам тортур — від жорстоких побиттів до сексуального насильства, принижень і голоду на всіх етапах полону. Їхній захист і гуманне поводження є основоположними принципами, яких ми всі зобов’язалися дотримуватися, згідно з Женевською конвенцією, як світова спільнота, включно з Росією. Крім того, навмисні страти та тортури військовополонених вважаються воєнними злочинами відповідно до Римського статуту. Страти та тортури є ще одним прикладом нехтування Кремлем міжнародним правом загалом і, зокрема, міжнародним гуманітарним правом”, — сказав Рейндерс.

Нагадаємо, у мережі з’явилася інформація про страту російськими окупантами дев’яти українських військовополонених.

Пізніше стало відомо про страту ще двох українських військовослужбовців, яких росіяни взяли в полон у Донецькій області.

У Європарламенті закликали Росію припинити катування українських полонених

Джерело: uatv.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua