Голова ВРУ представив план перемоги України латвійським парламентаріям — деталі

23 жовтня 2024 р. 19:27

23 жовтня 2024 р. 19:27


Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук сьогодні, 23 жовтня, прибув із робочим візитом до Латвії, де вже завтра розпочнеться третій парламентський саміт Кримської платформи, інформує FREEДОМ .

Спікер українського парламенту повідомив , що представив латвійським колегам план перемоги України на спільному засіданні делегацій Верховної Ради України та парламенту Латвії.

Крім цього, на засіданні він закликав Ригу:

  • сприяти наданню Києву додаткових систем протиповітряної оборони;
  • сприяти наданню дозволу сусіднім з Україною країнам ЄС і НАТО на збиття російських ракет, які досягають західних кордонів України;
  • зняти будь-які обмеження на надання та використання Україною далекобійної зброї для ураження військових об’єктів і цілей на території РФ;
  • підтримати енергетичний сектор України.

За підсумками засідання ухвалено спільну заяву , в якій сторони:

  • підтвердили підтримку суверенітету і територіальної цілісності України;
  • закликали партнерів зняти обмеження на постачання зброї для законних військових цілей на території РФ;
  • підтримали план перемоги України, представлений 16 жовтня 2024 року президентом Володимиром Зеленським, і закликали інші країни підтримати його;
  • наголосили на незворотності курсу України на євроатлантичну інтеграцію і прагнення до членства в НАТО.

Спікер українського парламенту також зустрівся з президентом Латвії Едгарсом Рінкевичсом, прем’єр-міністеркою країни Евікою Сілінею та главою латвійського парламенту Дайгою Мієрінею.

Зокрема, Стефанчук під час розмови із Сілінею зазначив, що готовність Латвії продовжувати підтримку України на рівні 0,25% ВВП щорічно до 2026 року є прикладом справжньої підтримки в боротьбі з російським агресором.

“Значну частину нашої розмови присвятили європейській інтеграції України, співпраці та обміну досвідом між нашими країнами на шляху до членства в ЄС”, — поінформував спікер українського парламенту.

Крім того, Руслан Стефанчук подякував Ризі за допомогу, надану Києву від самого початку повномасштабного російського вторгнення.

“Висловив подяку за оборонну допомогу, включно з останнім пакетом, за допомогу Латвії в підготовці українських військових, їхнє лікування та реабілітацію, участь у розробці та впровадженні всіх пакетів санкцій проти агресора. Обговорили безпекові виклики, нашу подальшу співпрацю та підтримку України у протистоянні російській агресії”, — написав голова ВРУ в соцмережі Х.

Нагадаємо , парламентський саміт Міжнародної Кримської платформи збереться вже втретє. У 2024 році він відбудеться в столиці Латвії — Ризі. Минулого разу, у Чехії, саміт зібрав спікерів 70 парламентів і міжпарламентських організацій.

Голова ВРУ представив план перемоги України латвійським парламентаріям — деталі

Джерело: uatv.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua