Стабільна з часів Меркель: якою є зовнішня політика Німеччини

23 жовтня 2024 р. 21:13

23 жовтня 2024 р. 21:13


Основні тези

  • Зовнішня політика Німеччини традиційно базується на дипломатії, зберігаючи основи, закладені за часів Ангели Меркель.
  • Німецькі політики віддають перевагу дипломатичним методам і обережності в міжнародних відносинах, підкреслив політолог Дмитро Стратієвський.
  • Попри виклики, такі як вторгнення Росії в Україну, стратегія Німеччини не зазнала значних змін.

Німеччина традиційно робить ставку на дипломатію. У країні дотепер діє програмний документ, ухвалений за часів Ангели Меркель, яка була канцлером з 2005 до 2021 року.

Навіть попри повномасштабне вторгнення Росії в Україну, основи зовнішньої політики Німеччини не змінилися. Детальніше 24 Каналу розповів політолог, директор Берлінського центру досліджень Східної Європи
Дмитро Стратієвський.

Дивіться також Скепсис є, але він м'якший, – Зеленський про позицію Німеччини щодо запрошення України в НАТО

Про зовнішню політику Німеччини

Дмитро Стратієвський зазначив, що від початку об'єднання Німеччини у 1990 році усюди великими червоними літерами написано "дипломатія завжди на часі, тому будь-який конфлікт передусім повинен розв'язуватися дипломатичним шляхом".

Та і загалом засоби політичних комунікацій у німецьких коридорах влади також дипломатичні. Відповідно фронтальними атаками навряд вийде добитися якогось результату.

На мій погляд, розумним буде поєднувати кілька інструментів, як часто буває у міжнародних відносинах. З одного боку, дипломатична мова. З іншого – більш чітка комунікація, мовляв, "що ми хочемо",
– зазначив політолог.

Німецькі політики начебто равлики, які після кавалерійських наскоків заповзають в мушлю, ховаючись від міжнародного світу. Вони будуть усміхатися й тиснути руку, але не рухнуть з мертвої точки, вважає Дмитро Стратієвський.

Що цікаво, міністерство закордонних справ Німеччини викликало "на килим" посла Північної Кореї на тлі інформації про залучення північнокорейських військ для війни проти України.

Стабільна з часів Меркель: якою є зовнішня політика Німеччини

Джерело: 24tv.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua