В Естонії хочуть заборонити церкви і парафії, пов’язані з Московським патріархатом

23 жовтня 2024 р. 22:11

23 жовтня 2024 р. 22:11


Естонський міністр внутрішніх справ Лаурі Ляенеметс запропонував уряду законопроєкт про заборону в Естонії діяльності церков чи парафій, пов'язаних із організаціями, що підтримують агресію Росії.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє естонський мовник ERR .

Виступаючи перед депутатами Рійгікогу (парламенту Естонії), міністр пояснив, що необхідність змін зумовлена тим, що сама Естонська православна церква Московського патріархату (ЕПЦ МП) не зробила якихось значних кроків для виконання відповідних вимог держави.

«Пропоную уряду внести зміни до закону про церкви і конгрегації, щоб виключити відносини будь-якої церкви, конгрегації, об'єднання конгрегацій, монастиря або іншого релігійного об'єднання, що діє в Естонії , з будь-якою іноземною організацією, яка, наприклад, становить загрозу для громадського або конституційного порядку в Естонії, підтримує військову агресію чи підбурює до війни, закликає до тероризму чи будь-якої іншої форми насильницької поведінки», - заявив Ляенеметс.

Він нагадав, що «сьогодні Московський патріархат - це ще одна зброя в арсеналі впливу Росії, за допомогою якої не лише пригнічується власний народ, а й намагаються, зловживаючи вірою, отруїти душі людей в інших країнах». Через це Естонія не може миритися з тим, що Естонська православна церква належить Московському патріархату, підкреслив міністр.

Як повідомлялося, наприкінці вересня МВС Естонії, аналізуючи текст оновленого статуту Естонської православної церкви Московського патріархату (ЕПЦ МП), заявило, що він не виправдовує очікування держави повною мірою, оскільки не скасовує вплив Москви на цю церкву, а тільки зменшує його. Естонія вимагає від ЕПЦ повного скасування впливу Московського патріархату .

В Естонії хочуть заборонити церкви і парафії, пов’язані з Московським патріархатом

Джерело: ukrinform.ua (Світ)