Участь північнокорейських солдатів у війні Росії проти України: якою буде відповідь союзників Києва (ВІДЕО)

23 жовтня 2024 р. 23:02

23 жовтня 2024 р. 23:02


Південна Корея обіцяє вжити заходів у відповідь на появу північнокорейських військових на території Російської Федерації. Президентська Рада національної безпеки країни вже скликала засідання для оцінки ситуації. У Європі також стурбовані можливою участю військових із Північної Кореї (КНДР) у російській війні проти України. Зі свого боку міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс закликає направити в Україну війська Європейського Союзу, інформує FREEДОМ .

Вільнюс закликає Євросоюз відправити військовий контингент в Україну. Усе через появу солдатів із КНДР у Росії, яких готують для війни проти Києва.

За даними національної розвідувальної служби Південної Кореї, Пхеньян уже відправив 1,5 тисячі спецпризначенців, щоб допомогти Москві. Загалом до листопада планують підготувати 12 тисяч північнокорейських військовослужбовців.

“Якщо інформація про те, що російські загони вбивць оснащені північнокорейськими боєприпасами і військовим персоналом, підтвердиться, нам доведеться повернутися до ідеї розміщення наших військ та інших ідей, запропонованих Макроном. На жаль, ми знову відстаємо, реагуючи на ситуацію, що склалася, але я вірю в нашу спільну здатність зробити всі необхідні попереджувальні кроки, щоб втілити ідеї президента Макрона в життя”, — заявив міністр закордонних справ Литви.

“Це дуже невибагливі солдати, здатні жити на мисці рису на добу і головне, що вони дуже слухняні. Не тільки тому, що в них мізки промиті пропагандою, але, перш за все, тому що вдома залишаються їхні сім’ї, і вони чудово знають, що такі режими, як режим Кімів, роблять із тими, хто порушив наказ. Тому поява корейців на фронті це, за будь-що, фактор для нас неприємний. Але якщо одночасно він послужить фактором просвітлення для наших союзників, то сумарний ефект може виявитися нам на користь”, — вважає екскомандир взводу батальйону “Айдар” Євген Дикий.

НАТО стурбоване військовою співпрацею Путіна і Кім Чен Ина. Зокрема, представники одного з головних членів Альянсу — США — регулярно про це нагадують. Також Сполучені Штати висловилися з цього питання під час засідання в Раді Безпеки ООН.

“Не зумівши повалити демократично обраний уряд України, Росія прагне збільшити масштаби протистояння. Ми бачили повідомлення про те, що КНДР спрямувала і готується спрямувати солдатів в Україну, щоб воювати разом із Росією. Якщо це правда, то це небезпечний і вкрай тривожний розвиток подій, і очевидним є поглиблення військових стосунків між КНДР і Росією. Ми проводимо консультації з нашими союзниками і партнерами щодо наслідків такого драматичного кроку”, — заявив заступник посла США в ООН Роберт Вуд.

Поки що жодних конкретних рішень з боку Вашингтона у відповідь на появу військ КНДР у Росії немає. Втім, аналітики переконані — це справа часу.

“Я поки що не схильний вважати, що США виробили для себе чітку рамку реакцій щодо цього інциденту. Я думаю, що вони вважають, що в них є якийсь час, поки північнокорейські проходять навчання на російських полігонах. Це може бути місяць, півтора чи два, за який вони можуть сформувати тією чи іншою мірою симетричну відповідь”, — зазначає голова Центру політичних досліджень “Доктрина” Ярослав Божко.

Першою країною після України, яка однозначно заявила про присутність північнокорейських військ у Росії, стала Південна Корея.

Влада Сеула, усвідомлюючи загрозу з боку Північної Кореї, вже заявила про готовність вжити поетапних заходів у відповідь на військову співпрацю між Пхеньяном і Москвою.

Перший заступник радника з національної безпеки Південної Кореї Кім Те Хе зазначив, що серед можливих кроків розглядається надсилання зброї Україні.

“Уряд закликає до негайного виведення північнокорейських військ, і якщо нинішня військова змова між Північною Кореєю і Росією продовжиться, ми не терпітимемо, а діятимемо рішуче разом із міжнародним співтовариством. Режим Північної Кореї, який занурився в ядерні та ракетні розробки, повністю ігноруючи засоби для існування та права людини, у підсумку без належного обгрунтування жене молодих північнокорейців у російські найманці та на поля битв, що є визнанням себе як злочинної організації”, — заявив Кім Те Хе.

Присутність північнокорейських військових у Росії є прямим порушенням резолюцій Ради Безпеки ООН, які забороняють будь-яке військове співробітництво з КНДР.

У Раді національної безпеки Південної Кореї наголосили, що розміщення північнокорейських військ у РФ становить серйозну загрозу безпеці як для Сеула, так і для всієї міжнародної спільноти.

У зв’язку з цим, за запитом НАТО, Південна Корея надішле до Брюсселя делегацію, яка надасть Альянсу докладні розвідувальні дані про північнокорейських військових, ідеться на сайті президента Південної Кореї.

“Зрозуміло, що південнокорейських військових навряд чи хтось відправить нести службу в Україну. Все-таки в Південній Кореї інші уявлення про індивідуальні права і для них так відправляти своїх людей на чужу війну не виглядає адекватно, як це виглядає для Північної Кореї. Але продукти військово-промислового комплексу нам дійсно потрібні, і потрібно домагатися зняття обмежень на удари вглиб території РФ”, — акцентував Ярослав Божко.

Путін боїться реакції Південної Кореї на відправку північнокорейських військових в Україну. Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що російська дипломатія прагне позначити, що співпраця РФ і КНДР не спрямована проти інтересів безпеки Сеула.

Участь північнокорейських солдатів у війні Росії проти України: якою буде відповідь союзників Києва (ВІДЕО)

Джерело: uatv.ua (Світ)