Україна розвиває безпілотні літальні апарати — деталі (ВІДЕО)

23 жовтня 2024 р. 23:56

23 жовтня 2024 р. 23:56


За час повномасштабної війни українська оборонна промисловість колосально розвинулася. Про це заявив міністр оборони США Ллойд Остін під час візиту до Києва. Він відзначив значний прогрес у розбудові українського військово-промислового комплексу і, зокрема, виробництві передових БпЛА, повідомляє FREEДОМ .

“Від самого початку ви встановлювали протитанкові загородження на вулицях Києва та робили “коктейлі Молотова”, щоб захистити свої будинки. А зараз ви маєте загартовану в боях українську армію та українську оборонно-промислову базу, що бурхливо розвивається. Українські заводи зараз випускають одні з найкращих БпЛА у світі”, — зазначив Ллойд Остін під час візиту до Києва.

США планують надати ще 800 млн дол. на розробку сучасних безпілотних систем. Про це заявив президент України Володимир Зеленський у своєму традиційному вечірньому зверненні до українців.

“Готується і ще окремий пакет — фінансування на виробництво українських дронів — 800 млн дол. Україна вдячна за цю підтримку. Нам потрібно, щоб, попри будь-які загрози політичного характеру у світі, Україна могла незмінно захищати свій суверенітет, свою незалежність”, — наголосив він.

Раніше Ллойд Остін уже зазначав, що українська армія може порівняно недорогими системами вражати склади з ракетами, які коштують мільйони доларів за одиницю. Експерти впевнені, що на Заході готові виділяти гроші на розвиток галузі, оскільки бачать ефективність дронів.

“У нас немає стільки людей, тому ми повинні їх перемагати технологічно. І тому еволюційно абсолютно зрозуміло, що українська армія зробила ставку саме на розвиток технологічних засобів і, зокрема, на безпілотні системи. Це дало змогу ускладнити застосування авіації противником, бо ми можемо зараз завдавати удари дронами на далекі відстані. І також це дійсно ускладнює і логістику. Дрони можуть полювати за автомобілями, які здійснюють логістичне забезпечення, і знищувати склади”, — розповів експерт-аналітик НАКО, комбриг (2022-2023) Олександр Саєнко.

У НАТО вже переймають український досвід використання безпілотників. З 9 до 27 вересня біля півострова Троя в Португалії відбулися спільні навчання ЗСУ та північноатлантичного альянсу RAMPUS 24. Військові тренувалися використовувати дрони під час оборони на морі. Зокрема, українське Міноборони повідомило про успішне тестування системи Delta, яка керувала більш ніж 50 безпілотниками.

“Це новий крок у розвитку ведення бойових дій. Я можу порівняти розвиток безпілотних систем із появою авіації на початку ХХ століття. У тих же Сполучених Штатах немає державних підприємств, які виробляють ті чи інші засоби, зокрема й дрони. Це приватні компанії. І наскільки мені відомо, ці американські та західні приватні компанії досить активно тестують свої системи в нас на полі бою, і цей досвід вивчається всіма країнами НАТО”, — зауважив Олександр Саєнко.

Українські морські дрони вже допомогли Києву витіснити російський флот із Чорного моря. Росія вивела більшу частину своїх кораблів і підводних човнів із військово-морської бази в Севастополі. За даними ЗСУ, до початку повномасштабного вторгнення Чорноморський флот РФ налічував 74 бойових кораблі. За більш ніж два з половиною роки війни Силам оборони України вдалося знищити щонайменше третину з них. Багато суден також зазнали серйозних пошкоджень, деякі з них уже ніколи не вдасться відновити.

Україна розвиває безпілотні літальні апарати — деталі (ВІДЕО)

Джерело: uatv.ua (Світ)