Європарламент схвалив кредит Україні коштом заморожених активів РФ: коли надійдуть і на що підуть кошти (ВІДЕО)

23 жовтня 2024 р. 23:56

23 жовтня 2024 р. 23:56


Європейський парламент підтримав надання кредиту Україні коштом прибутку від заморожених активів Центрального банку Росії. Таке рішення євродепутати ухвалили на пленарному засіданні парламенту в Страсбурзі. Так, 518 євродепутатів проголосували “за”, 56 “проти”, 61 “утримався”. Євросоюз зробив передостанній крок для надання до 35 мільярдів євро Україні, інформує FREEДОМ .

“Це ще один історичний момент. Цим голосуванням ми посилаємо дуже сильний сигнал про те, що ми використовуємо прибуток від заморожених російських активів для України, і Росія як агресор повинна і буде платити за руйнування. Слава Україні!”, — заявила президентка Європарламенту Роберта Мецола.

Згідно з письмовою процедурою після голосування в парламенті слово за Радою ЄС. Рішення набуде чинності наступного дня після його публікації в Офіційному журналі Євросоюзу. У Брюсселі хочуть, щоб гроші опинилися в розпорядженні України на початку 2025 року.

“Вдячний президенту Європарламенту Роберте Мецолі та його членам за рішучу підтримку в ухваленні виняткової макрофінансової допомоги для України в розмірі до 35 мільярдів євро. Це допоможе задовольнити термінові фінансові потреби України в умовах жорстокої повномасштабної війни, яку веде Росія проти нашої держави”, — наголосив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Євросоюз надасть кредит у вигляді програми макрофінансової допомоги на 2024 і 2025 роки, повідомили раніше в українському мінфіні. Позику погашатимуть коштом доходів від заморожених у фінансових установах ЄС активів Росії. Таким чином, очікується, що гроші Україна отримає безповоротно і не спрямовуватиме на погашення внутрішні фінансові ресурси країни.

“Потреба у фінансовій підтримці величезна, і вона невідкладна. Росія повинна заплатити за напад на українців і брутальне знищення інфраструктури країни, міст, сіл і будинків. Тягар відновлення України візьмуть на себе відповідальні за її знищення, а саме Росія”, — акцентувала депутатка Європарламенту Карін Карлсбро.

До 35 мільярдів євро — це близько 38 мільярдів доларів від Євросоюзу — частина кредиту Києву, який “Велика сімка” (G7) погодила в червні 2024 року. Загальна сума позики становить 50 мільярдів доларів. Крім країн ЄС, свій внесок мають внести США, Канада, Японія і Велика Британія.

Лондон рішення вже ухвалив: Київ отримає понад 2 мільярди фунтів стерлінгів — це майже 3 мільярди доларів.

“Це забезпечить замороження російських активів у Європі, а надзвичайні доходи від них будуть використані для фінансування військових дій в Україні. Це лише один зі способів, крім підтримки, яку ми вже надали, гарантувати, що Україна має фінанси, ресурси та підготовку військових на належному рівні для продовження своєї боротьби”, — наголосила канцлерка скарбниці Британії Рейчел Рівз.

Решта країн-союзниць по G7 мають оголосити про свої внески в кредит для України 25 жовтня, заявив єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс. Остаточна сума, яку в борг дасть ЄС, може стати меншою за 38 мільярдів доларів — якщо Велика Британія, Сполучені Штати, Японія і Канада в сумі дадуть менше, ніж 38 мільярдів доларів.

Європарламент схвалив кредит Україні коштом заморожених активів РФ: коли надійдуть і на що підуть кошти (ВІДЕО)

Джерело: uatv.ua (Світ)