Мін'юст попередив Маска про те, що його лотереї з зареєстрованими виборцями є незаконними

24 жовтня 2024 р. 01:00

24 жовтня 2024 р. 01:00


Міністерство юстиції попередило Ілона Маска про те, що його щоденні розіграші в розмірі 1 мільйон доларів для зареєстрованих виборців у “хитких” штатах можуть порушувати федеральний закон, пише CNN із посиланням на джерела.

Маск, який долучився до виборчої кампанії кандидата в президенти США Дональда Трампа,  оголосив від свого комітету політичних дій премію в розмірі 1 мільйона доларів, щоб збільшити кількості реєстрацій виборців у штатах, де ведуться гострі суперечки.

Початкова обіцянка Маска виплатити призи зареєстрованим виборцям негайно викликала занепокоєння експертів із виборчого законодавства та деяких державних чиновників, які поставили під сумнів, чи дозволено це законом. Федеральний закон забороняє платити людям за реєстрацію для голосування.

Маск обіцяє щодня аж до дня виборів – 5 листопада, виплачувати по мільйону доларів людям, обраним випадковим чином, за підписання петиції на підтримку свобод Першої та Другої поправок. Але щоб підписати петицію, учасники розіграшу повинні бути зареєстровані для голосування в певних штатах: в Арізоні, Мічигані, Джорджії, Неваді, Північній Кароліні, Пенсільванії чи Вісконсіні.

Ця схема, пише CNN, занепокоїла департамент Міністерства юстиції, який займається розслідуванням можливих порушень закону про вибори.

“Ми хочемо спробувати залучити понад мільйон, можливо, два мільйони виборців у “хитких” штатах, щоб вони підписали петицію на підтримку першої та другої поправок”, — сказав Маск, оголошуючи розіграш на агітаційному заході кампанії Трампа

У відповідь на критику з боку губернатора Пенсільванії Джоша Шапіро – демократа і колишнього прокурора – Маск на своїй платформі Х заявив, що виплати можуть отримати як прихильники Республіканської, так і Демократичної партій.

Дональд Трамп подав судову скаргу проти Лейбористської партії Великої Британії, стверджуючи про «незаконні іноземні внески та втручання в кампанію», щоб допомогти Камалі Гарріс у президентських виборах.

У свою чергу, прем'єр-міністр Британії Кір Стармер відкинув звинувачення та  заявив, що “лейбористи-волонтери” перетинають Атлантику “майже на кожних виборах”.

Як повідомлялося, вже мільйони американців достроково проголосували на виборах президента США-2024. Попередні опитування показали, що кандидат від демократів Камала Гарріс випереджає свого республіканського суперника Дональда Трампа, але це навряд чи вказує на те, хто лідирує загалом.

Мін'юст попередив Маска про те, що його лотереї з зареєстрованими виборцями є незаконними

Джерело: zn.ua (Світ)