Іранська хакерська група націлилася на американські виборчі сайти і ЗМІ перед голосуванням

24 жовтня 2024 р. 09:15

24 жовтня 2024 р. 09:15


Іранська хакерська група активно вивчає американські сайти, пов'язані з виборами, і американські ЗМІ в міру наближення дня виборів, причому активність свідчить про підготовку до більш «прямих операцій впливу», йдеться в блозі Microsoft, опублікованому в середу, пише Reuters.

Хакери, яких Microsoft назвала Cotton Sandstorm і які пов'язані з Корпусом вартових ісламської революції Ірану, провели розвідку та обмежене зондування кількох «пов'язаних із виборами вебсайтів» у кількох неназваних штатах, де точаться бої, йдеться у звіті. У травні вони також просканували невідоме американське новинне видання, щоб зрозуміти його вразливості.

Віцепрезидентка США Камала Гарріс, кандидатка від демократів, зіштовхнеться із суперником-республіканцем Дональдом Трампом на президентських виборах 5 листопада, які, за даними опитувань, будуть вкрай напруженими.

З урахуванням темпів роботи групи та її історії втручання у вибори, «Cotton Sandstorm» нарощуватиме свою активність у міру наближення виборів», – пишуть дослідники. За їхніми словами, такий розвиток подій викликає особливу стурбованість у зв'язку з минулими діями групи.

Представник місії Ірану при ООН заявив, що «такі звинувачення докорінно необґрунтовані й абсолютно неприйнятні».

«В Ірану немає ні мотивів, ні намірів втручатися в американські вибори», – заявив представник.

За словами американських чиновників, 2020 року компанія Cotton Sandstorm провела іншу операцію зі здійснення впливу за допомогою кібернетичних технологій незадовго до останніх президентських виборів. Видаючи себе за правих «Гордих хлопців», хакери розіслали тисячі електронних листів жителям Флориди, погрожуючи їм «голосувати за Трампа або інакше!».

Група також опублікувала в соціальних мережах відео, яке нібито належить хакерам-активістам, на якому вони показують, як перевіряють виборчу систему. Хоча ця операція так і не зачепила окремі системи голосування, її метою було викликати хаос, замішання і сумніви, заявили тоді високопоставлені американські чиновники.

Після виборів 2020 року Cotton Sandstorm також провела окрему операцію, яка заохочувала насильство проти американських виборчих чиновників, які спростовували заяви про широкомасштабну фальсифікацію результатів голосування, заявили в Microsoft.

Управління директора національної розвідки, яке координує федеральні зусилля США щодо захисту виборів від іноземного впливу, послалося на заяву, зроблену агентством Reuters у минулому: «Іноземні суб'єкти – особливо Росія, Іран і Китай – як і раніше, мають намір роздмухувати суперечливі наративи, щоб розділити американців і підірвати довіру американців до демократичної системи США».

Іранська хакерська група націлилася на американські виборчі сайти і ЗМІ перед голосуванням

Джерело: www.epochtimes.com.ua (Світ)