Російські війська не зможуть форсувати річку Оскіл — аргументи аналітика

24 жовтня 2024 р. 11:09

24 жовтня 2024 р. 11:09


На Куп’янському напрямку (Харківська область) російські окупанти отримали наказ дійти до річки Оскіл, незважаючи на будь-які втрати. Про це раніше повідомив заступник командира батальйону “Ахіллес” 92-ї окремої штурмової бригади Збройних сил України (ЗСУ) Олесь Маляревич. Але навіть якщо загарбникам і вдасться дійти до річки, то форсувати її вони не зможуть. Такою думкою в ефірі телеканалу FREEДОМ поділився військовий аналітик Олексій Гетьман.

За словами аналітика, правий берег річки Оскіл, західний, це гірський кряж, там уже збудовані фортифікації Сил оборони.

“Там уже є артилерія, яка простріляла всі сектори підходу [ворога]. Там [налагоджено] дротовий зв’язок для того, щоб його не можна було заглушити засобами радіоелектронної боротьби (РЕБ). І, крім цього, там багато чого вже побудовано. Я можу таку думку висловити, спираючись на те, що мені розповідають мої знайомі, побратими, які там перебувають. Вони кажуть, що підійти до річки Оскіл теоретично росіяни можуть, а форсувати — практично не можуть”, — сказав Гетьман.

Він акцентував, що правий берег Оскола правильно укріплений, тому шансів у росіян практично немає.

“Так, вийти на річку Оскіл можливо. Усе залежить від того, скільки сил і засобів окупанти задіюватимуть. Але форсувати річку практично шансів немає. Там є оборонні позиції і вони досить правильно зроблені. У росіян буде багато сюрпризів і буде багато проблем”, — сказав експерт.

Він також звернув увагу на те, що окупанти не нарощували на цьому напрямку фронту своє угруповання саме останнім часом.

“Річ у тім, що впродовж останніх уже, можна сказати, кількох років, найбільші угруповання були у росіян, якщо взяти всі напрямки фронту, то якраз на Куп’янсько-Лиманському напрямку і на Запорізько-Вугледарському. Там тоді було, ще рік тому, близько 150-160 тис. живої сили. Як не дивно, менше окупантів було зосереджено в напрямку Бахмута, Покровська, Курахового, Торецька. Там за чисельністю росіян було менше, порівняно з Куп’янсько-Лиманським, наприклад, Харківським напрямками. Тому говорити про те, що російські війська саме зараз підтягнули сили, досить неакуратно”, — зазначив аналітик.

За словами Гетьмана, у росіян практично 90% армії вже задіяно у війні проти України, у них немає резервів, які вони могли б підтягнути.

“Коли ми говоримо, що окупанти підтягнули резерви і зосередили велику кількість сил, може скластися враження, що вони звідкись із тилу, умовно з Сибіру, з Далекого Сходу підтягують додаткові війська для того, щоб посилити тиск на українські позиції. Але тоді вони б не переводили в піхоту військовослужбовців моряків, вони б не перевели в піхоту військовослужбовців повітряно-космічних сил РФ, не знімали б солдатів із ракетних дивізіонів і не направляли б у піхоту. Вони б не просили у Північної Кореї допомоги, зокрема, і військовослужбовцями. У них немає резервів. У Росії піднімаються ціни на рекрутинг для людей, щоб хоч якось мотивувати підписувати контракти [з Міноборони РФ]. Тому, якщо десь збільшилася кількість, то десь зменшилася. Чисельність російських військ на лінії фронту практично не змінюється”, — резюмував гість ефіру.

Нагадаємо, на Куп’янському напрямку за минулу добу російські загарбники провели дев’ять атак .

Російські війська не зможуть форсувати річку Оскіл — аргументи аналітика

Джерело: uatv.ua (Світ)