Власне виробництво далекобійних дронів може зменшити залежність України від західної допомоги, — Матвєєв

24 жовтня 2024 р. 11:09

24 жовтня 2024 р. 11:09


Власне виробництво далекобійних дронів може зробити Україну менш залежною від західної допомоги. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив військовий експерт Ян Матвєєв.

Він зазначив, що вже з’явилася інформація про інвестиції низки західних країн в українське виробництво дронів. На думку військового експерта, може йтися про відхід від питання надання Україні дозволу наносити удари далекобійною західною зброєю по Росії.

“З одного боку, це, звісно, мінус для ЗСУ, тому що ракети потужніші в будь-якому разі. Просто для порівняння, так, зараз найпотужніші дрони-камікадзе несуть у районі 50, може, 80 кілограмів вибухівки, а крилата ракета несе 400-500 кілограмів, тобто помітно більше. Я не знаю, наскільки добре нові українські безпілотники пробивають бетонні укриття. Ми бачили на прикладі складу в Торопці, що пробивають. Але не факт, що це масова історія, не факт, що це завжди виходить. А на крилатих ракетах, на британських, американських, ця технологія відпрацьована досить добре. І ракети зі спеціальною якраз бойовою частиною, яка створена для того, щоб пробивати бункери. Ну, а бункери — це якраз місце, де зберігається найвибухонебезпечніше на всіх складах. Тому, звичайно, це було б посиленням. І те, що вони ось так роблять крок у бік українських дронів, це послаблює ЗСУ”, — сказав Матвєєв.

З іншого боку, експерт вважає, що, якщо така хороша підтримка буде, та виробництво дронів в Україні буде розростатися, це створить для ЗСУ умови, щоб повністю себе забезпечувати.

“І це, звісно, найкраща гарантія, тому що ракети сьогодні дали, завтра ні. Ось, умовно, танки Abrams давали американці, а зараз не дають, і все. А якби була б, так, якась теоретична можливість, щоб ЗСУ виробляли свої танки, можливо, навіть трохи гірші, ніж Abrams, але все одно хоча б просто постійно нові. Ось як зараз САУ “Богдана” виробляють. Вона, можливо, у чомусь поступається західним аналогам, але її виробляють, і не потрібно чекати, чи надішлють французи ще CAESAR, чи не надішлють. Можна просто виробляти”, — сказав він.

Експерт підкреслив, що якщо в Україні буде налагоджено виробництво безпілотників високої якості, з високими бойовими параметрами, що цілком можливо, судячи з тенденції розвитку, то це стане дуже серйозним посиленням для Сил оборони.

“Для цього потрібен час, для цього потрібні додаткові зусилля, але це потенційно може зробити ЗСУ та українську оборонну промисловість набагато незалежнішою та сильнішою в кінцевому підсумку. Але, звісно, напевно, для ЗСУ було б ідеальним рішенням, якби і те, і те відбулося, тобто зараз дали б західні ракети, і сказали б, що можна вражати об’єкти на території Російської Федерації, а додатково допомогли розвинути вже і свої дрони вже на перспективу. Але ось зараз ми бачимо швидше друге рішення”, — сказав Матвєєв.

Нагадаємо, у вересні Данія та Україна підписали меморандум про закупівлю озброєнь українського виробництва на 600 млн доларів.

Власне виробництво далекобійних дронів може зменшити залежність України від західної допомоги, — Матвєєв

Джерело: uatv.ua (Світ)