Урагани та "червоний приплив": нова загроза для узбережжя Мексиканської затоки

24 жовтня 2024 р. 11:21

24 жовтня 2024 р. 11:21


Дослідники попереджають, що ситуація може погіршитися, оскільки рівень водоростей Karenia brevis, що викликають червоні припливи, досяг критичних показників. Пише "Фокус".

Недавні зразки води біля узбережжя затоки Тампа показали високий рівень цих токсичних водоростей. Червоні припливи виникають, коли кількість Karenia brevis стає надмірною, забарвлюючи воду в червоно-коричневий колір і виділяючи нейротоксин, який може спричиняти серйозні респіраторні симптоми у людей і домашніх тварин.

Симптоми, пов'язані з червоними припливами, включають задишку, кашель і чхання. У важких випадках це може призвести до пневмонії та бронхіту. Особливо небезпечно, коли люди споживають молюсків, заражених токсинами, що може викликати паралітичне отруєння, з високим рівнем летальності.

Наукові дослідження показують, що токсини Karenia brevis можуть спричинити подразнення дихальних шляхів, особливо під час вітру з берега. Цього року, після ураганів Мілтон і Хелен, загроза збільшилася, оскільки ці стихії можуть сприяти цвітінню водоростей, піднімаючи на поверхню поживні речовини.

Дослідники закликають місцевих жителів бути обережними й уникати контакту з водою в небезпечних зонах, особливо тим, хто страждає від респіраторних захворювань. Влада Флориди продовжує моніторинг ситуації, щоб забезпечити безпеку населення і захист екосистеми узбережжя.

Урагани та "червоний приплив": нова загроза для узбережжя Мексиканської затоки

Джерело: socportal.info (Світ)