США погодили виділення Україні $20 млрд із $50 млрд кредиту G7 (ВІДЕО)

24 жовтня 2024 р. 11:29

24 жовтня 2024 р. 11:29


У середу США завершили виділення 20 мільярдів доларів із довгоочікуваного кредиту Україні в розмірі 50 мільярдів доларів під заставу заморожених російських активів, оголосивши про плани почати надання коштів до кінця року для економічної та військової допомоги.

Міністр фінансів США Джанет Єллен і міністр фінансів України Сергій Марченко підписали угоду про надання США кредиту в розмірі 20 мільярдів доларів, який буде надано поряд з окремим зобов'язанням Європейського союзу в розмірі 20 мільярдів доларів і 10 мільярдами доларів, які розділять між собою союзники з G7 — Велика Британія, Японія і Канада.

Кредит буде погашено за рахунок доходів від більш ніж 300 мільярдів доларів суверенних російських активів, які були заморожені після вторгнення РФ в Україну в лютому 2022 року. Ці кошти в основному зберігаються в Європі.

«Іншими словами, Україна може отримати необхідну допомогу вже зараз, не обтяжуючи платників податків», — йдеться в заяві президента Джо Байдена.

Адміністрація Байдена хоче спрямувати 10 мільярдів доларів із кредитних коштів на військову допомогу, і цей план потребуватиме схвалення Конгресу США, повідомили журналістам представники Ради національної безпеки Білого дому.

Для того щоб виділити 10 мільярдів доларів, що залишилися, до грудня, схвалення Конгресу не потрібне, сказав представник РНБ, додавши: «У будь-якому разі США нададуть Україні 20 мільярдів доларів у рамках цих зусиль, незалежно від того, чи буде їх розділено між економічною та військовою підтримкою, чи вони будуть повністю надані у вигляді економічної допомоги».

За словами чиновника, кошти США на невійськову допомогу буде передано до Трастового фонду Світового банку, який погодився управляти кредитом.

Людина, знайома з цією домовленістю, сказала, що банк управлятиме суверенними кредитними внесками США, Японії та Канади так само, як він управляє фондом по боротьбі з кліматичними втратами і збитками.

Президент України Володимир Зеленський у своєму пості в соціальних мережах подякував Байдену і Єллен за надання кредиту США, назвавши його «значним кроком на підтримку боротьби України за свободу і притягнення Росії до відповідальності».

Російське посольство у Вашингтоні засудило цю угоду, заявивши, що вона дорівнює крадіжці на державному рівні.

«Навіть обивателю зрозуміло, що по-справжньому "знаменним" у даному випадку можна назвати зведену тут у ранг державної політики крадіжку», — йдеться в заяві в Telegram.

Британія і Канада

Британія окремо оголосила, що внесе 2,26 мільярда фунтів стерлінгів (2,94 мільярда доларів) до кредиту G7, заявивши, що її кошти допоможуть Україні купити зброю і відновити пошкоджену інфраструктуру.

Міністр оборони Джон Хілі заявив, що гроші, надані Великою Британією, будуть призначені винятково для збройних сил України і можуть бути використані для розроблення безпілотників, здатних літати далі, ніж деякі ракети дальнього радіусу дії.

Відповідаючи на запитання, чи дозволить Велика Британія Україні використати ці гроші для купівлі ракет британського виробництва Storm Shadow, здатних вражати цілі в глибині Росії, Хілі сказав журналістам: «Вони дуже активно розвивають використання безпілотників ще більшої дальності. Вони працюватимуть із нами над тим, як використовувати ці гроші, і над тим, яка зброя їм найбільше потрібна».

У середу міністерство фінансів Канади заявило, що виділить 5 мільярдів канадських доларів (3,7 мільярда доларів США) для пакета кредитів G7.

Складнощі кредитування

План кредитування був схвалений лідерами країн G7 в Італії в червні, але був відкладений через те, що американські чиновники наполягали на гарантіях того, що російські активи залишаться замороженими на тривалий термін, щоб забезпечити певний потік доходів від погашення.

Єллен прагнула уникнути ситуації, коли американські — або українські — платники податків опиняться на гачку для виплати кредитів, якщо заморожені активи будуть повернуті Росії в рамках угоди про перемир'я.

Це вимагало б від ЄС збільшити інтервал між підтвердженнями своїх санкційних програм, включно із заморожуванням активів, з одного разу на шість місяців до одного разу на три роки. Але Угорщина відмовилася піти на цю зміну, заявивши, що хоче почекати до президентських виборів у США 5 листопада.

Тому, замість того щоб чекати, Єллен вирішила діяти без додаткових гарантій з боку ЄС.

Джерело, знайоме з питанням, сказало, що поворот Казначейства до забезпечення згоди уряду США на виділення 20 мільярдів доларів для України визнав необхідність домагатися якомога більшого внеску США.

У вівторок Єллен заявила журналістам, що впевнена в тому, що активи залишаться замороженими, і що це «надійний кредит».

Ці настрої підтримав і співробітник РНБ, який сказав, що через зобов'язання ЄС надати Україні кредит у розмірі щонайменше 20 мільярдів доларів у європейців є «стимули тримати активи замороженими доти, доки ми не отримаємо повну компенсацію». У вівторок законодавці ЄС схвалили план блоку з використання заморожених російських активів для погашення кредиту.

США погодили виділення Україні $20 млрд із $50 млрд кредиту G7 (ВІДЕО)

Джерело: www.epochtimes.com.ua (Світ)